Помічник брата голови ОП Шумський передавав гроші за лобіювання кандидатів на державні посади Денису Єрмаку — поліграфолог

Автори:
Костя Андрейковець, Оксана Коваленко
Дата:

Фігуранти справи про плівки Дениса Єрмака — Дмитро Штанько і Сергій Шумський — говорять правду про передачу грошей Денису Єрмаку за лобіювання призначень кандидатів на держпосади і вважають, що кандидатури лобіював голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Про це йдеться в довідці про результати проходження поліграфа Штаньком і Шумським. Документ є в розпорядженні «Бабеля».

«Бабель»

«Бабель»

Дослідження 11 травня проводив поліграфолог, який попросив не називати його імʼя публічно через побоювання за свою безпеку. У «Бабеля» є його дані, а також копії свідоцтва про успішне проходження курсів експерта-поліграфолога і посвідчення поліграфолога. Ця інформація дозволила знайти його в реєстрі, який веде Всеукраїнська асоціація поліграфологів.

Згідно з документом, опитування на детекторі брехні встановило, що Штанько «дійсно брав участь у зборі грошей з громадян у якості винагороди за лобіювання їх кандидатур при призначенні на посади в державній службі». Також поліграфолог дійшов висновку, що Штанько «дійсно бачив процес передачі таких грошей Сергієм Шумським Денису Єрмаку», а також «чув телефонну розмову і бачив листування Дениса Єрмака з, як він вважає, Андрієм Єрмаком про лобіювання призначень кандидатів».

Що стосується відповідей Сергія Шумського, то, згідно з документами, при опитуванні за допомогою детектора брехні встановили, що він «дійсно брав участь у зборі грошей з громадян в якості винагороди за лобіювання їх кандидатур при призначенні на посади в державній службі».

Також Шумський «справді передавав такі гроші Денису Єрмаку» і «чув телефонну розмову і бачив листування Дениса Єрмака з, як він вважає, Андрієм Єрмаком про лобіювання призначень кандидатів».

Як повідомив Штанько «Бабелю», вони збираються долучити ці документи до матеріалів справи.

У ніч після того, як Штанько і Шумський пройшли поліграф, невідомі підпалили мотоцикл першого і підкинули гранату в автомобіль другого. І Штанько, і Шумський повʼязують ці події з «плівками Єрмака».

Про що йдеться?

У неділю, 29 березня, депутат від «Слуги народу» Гео Лерос оприлюднив у Facebook відео, де брат глави Офісу президента Андрія Єрмака Денис обговорює питання призначення на різні державні посади.

На відео із прихованої камери Денис Єрмак говорить про те, як просуваються «потрібні» законопроєкти у Верховній Раді, посади в Київській митниці та компанії «Укрзалізниця». На одному з відео брат голови ОП начебто проводить співбесіду з людиною, яка говорить, що претендує на посаду заступника міністра інфраструктури і хоче керувати компанією «Укрзалізниця».

На іншому відео чоловік розповідає , що у нього є «хороша дівчинка, яка хоче очолити Національний комплекс «Експоцентр України».

Штанько і Шумський були помічниками Дениса Єрмака і також фігурують на плівках. Але пізніше вони звинуватили Андрія Єрмака в корупції і заявили, що він отримував гроші від людей, які сподівалися отримати державні посади. Обидва Єрмаки звинувачення заперечують.

Розслідування по плівках почали НАБУ — туди звернулися Лерос, Штанько і Шумський. Також розслідування були в ГБР і СБУ. Пізніше з НАБУ матеріали передали у Нацполіцію, а звідти — в СБУ.