Юлія Мендель виграла конкурс на прес-секретаря Зеленського. Що про неї відомо — розповідає кореспондент theБабеля Марія Жартовська, яка теж брала участь у відборі

Автор:
Марія Жартовська
Дата:
Юлія Мендель виграла конкурс на прес-секретаря Зеленського. Що про неї відомо — розповідає кореспондент theБабеля Марія Жартовська, яка теж брала участь у відборі

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Тридцятого квітня президент Володимир Зеленський оголосив конкурс на посаду прес-секретаря. Від кандидатів вимагали знати щонайменше три мови, мати досвід у журналістиці або публічній сфері та, за необхідності, працювати 24/7. Журналістка theБабеля Марія Жартовська надіслала своє резюме і пройшла кілька етапів відбору. Перемогла в конкурсі, за словами близьких до команди президента джерел theБабеля, журналістка Юлія Мендель. До конкурсу вона принаймні один раз спілкувалася з Зеленським — під час його закритої зустрічі з представниками іноземних ЗМІ, і навіть зробила спільне фото. У першій частині цього тексту Марія від першої особи розповідає про свій експеримент. У другій — про свою щасливу суперницю та її журналістський досвід.

Я надіслала резюме на конкурс наступного дня після його оголошення — 1 травня. Крім theБабеля, в резюме вказала безліч інших видань, зокрема журнали «Фокус» і «Новое Время», видання Forbes.ua і «Українська правда». За два дні зі мною спробували звʼязатися, але невдало — у цей час я летіла в Нью-Йорк. У суботу о пʼятій годині ранку за місцевим часом я передзвонила сама. Відповіла Христина, НR «ЗеКоманди», вона сказала, що моє резюме їх зацікавило. Поставила кілька стандартних питань: чому я вирішила брати участь в конкурсі, на якому рівні знаю англійську і чи готова працювати понаднормово. Відразу попередила, що роботи буде багато, відпустка спочатку не передбачається, і що вона сама працює у вихідні.

— Зараз субота, пʼята година ранку в Нью-Йорку, я у відпустці та говорю з вами, — сказала я, і ми обидві розсміялися.

Христина поставила ще кілька питань: чому я обрала журналістику, чи не розгублююся під час публічних виступів, чи можу швидко реагувати на питання і чи знаю, що можуть запитувати журналісти.

Телефонна співбесіда тривала не більше пʼяти хвилин. Ще за кілька днів, 6 травня, електронною поштою надіслали тестове завдання: «Записати ваше відеозвернення до українців з нагоди 8—9 травня — 74-ї річниці перемоги над нацизмом в Європі». Відправити результат потрібно було до 18:00 наступного дня. Відповісти обіцяли після 14 травня. Щоб написати промову, я переглянула звернення багатьох політиків за кілька років і відштовхувалася від того, як святкували цей день в різних країнах у 1945 році. Закінчила звернення словами подяки тим, хто зараз воює за Україну.

Після 14 травня мені ніхто не відповів, і я сама зателефонувала Христині. Вона запевнила, що поки не відповіли нікому. Коли стало зрозуміло, що далі я не пройшла, про деталі відбору я розпитала Ірину Побєдоносцеву, прес-секретаря «ЗеКоманди». Вона розповіла, що на конкурс подали близько чотирьох тисяч заявок, з якими працювала HR-команда. На першому етапі перевіряли відповідність кандидатів найпростішим вимогам: володіння українською та англійською, грамотність, досвід роботи в суміжних професіях, вища освіта. Більшість претендентів відсіяли вже на цьому етапі.

Під час телефонних співбесід оцінювали інші якості: дикцію, манеру висловлювання думки та швидкість реакції. «Залишилося близько ста учасників, і після обговорення ми обрали 50, які й отримали творчі завдання. Тут вже оцінювалися і форма, і зміст: суть повідомлення, ідея, щирість, переконливість, чіткість і лаконічність формулювань», — розповідає Побєдоносцева.

Із пʼятдесяти людей у фінал вийшли троє. З ними особисто спілкувалися Зеленський і члени команди з Адміністрації президента. Претендентам вони влаштували імпровізовану прес-конференцію з несподіваними запитаннями. «Той, кого інтервʼювали, заздалегідь не знав ані формат спілкування, ані тем, — каже Побєдоносцева. — Щоразу питання були нові. Говорили українською та англійською мовами. Оцінювалося розуміння політичного контексту в Україні та світі, стресостійкість, світоглядні позиції, почуття гумору та швидкість реакції».

Хто переміг у конкурсі, вона не розповідає — про це офіційно оголосять найближчими днями. За даними близьких до команди президента джерел theБабеля, переможець відбору — столична журналістка Юлія Мендель. Сама вона не підтвердила і не спростувала цю інформацію, і запропонувала почекати на офіційні результати. Раніше про її призначення на своїй сторінці у Facebook написав користувач під імʼям Ілля Осадчук. ЗМІ з сумнівною репутацією іноді друкують його «інтервʼю» і називають лобістом або політтехнологом. Достовірних даних про те, чи реальна ця людина і чим він займається, немає.

Володимир Зеленський та Юлія Мендель

Facebook / Iuliia Mendel

Що відомо про майбутнього прес-секретаря президента

Юлії Мендель 32 роки. Вона народилася в Херсоні, навчалася журналістиці в Києві. У різний час працювала на телеканалах ICTV, «Еспрессо-ТВ» та «Інтері». Кілька років як журналіст співпрацює з The New York Times. Писала для українського Forbes і американського Politico.

У колонці для ТСН.uа Мендель розповідала, що переломним моментом у її карʼєрі в 2016 році стала поїздка на тренінг для журналістів до Єльського університету, США. Там вона отримала важливі звʼязки та зрозуміла, як працювати з міжнародними ньюзрумами. За рік до цього, у 2015 році, за програмою Міжнародного інституту преси вона та ще девʼять журналістів з різних країн побували в редакціях головних американських медіа: The Wall Street Journal, The New York Times, CNN.

У 2016-му Мендель стала героїнею новин про сексуальні домагання. На своїй сторінці у Facebook вона написала про непристойні коментарі на її адресу від незнайомого чоловіка. Цей пост зібрав сотні коментарів і викликав бурхливу дискусію про те, чи варто про такі випадки розповідати публічно.

Серед Facebook-друзів журналістки — колеги з різних видань і телеканалів, політики та громадські активісти. «Товаришує» вона й з заступником голови Адміністрації президента, в минулому сценаристом «Студії «Квартал-95» Юрієм Костюком і відомим технологом Микитою Потураєвим. Він консультував «ЗеКоманду» під час передвиборчої кампанії.

Пости Мендель у Twitter зважені та майже безособові. Останнім часом вона, як і всі українські журналісти, багато писала про президентські вибори та їхніх головних учасників — Зеленського, Порошенка, Тимошенко. У попередні роки Мендель закликала звільнити Надію Савченко з російського полону, писала про проблеми учасників АТО, публікувала селфі з відомими політиками та журналістами.