Президенти США Дональд Трамп і Росії Володимир Путін говорили чотири години. Коротко переповідаємо про що

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Президенти США Дональд Трамп і Росії Володимир Путін говорили чотири години. Коротко переповідаємо про що

Пресслужба президента росії

В понеділок, 17 липня, президенти США Дональд Трамп і Росії Володимир Путін провели тривалі переговори в столиці Фінляндії Гельсінки і дали прес-конференцію. На ній вони говорили про Україну, Сирію, Ізраїль, Корею, ІДІЛ, втручання в вибори, співробітництво і футбол.

Про Україну

Дональд Трамп про Україну не говорив взагалі. Американську позицію озвучував Володимир Путін і сам собі відповідав. Ось що він сказав:

Трамп вважає незаконним приєднання Криму до Росії. Але ми провели референдум і для нас питання закрите.

Трампа хвилює, що після будівництва газопроводу «Північний потік – 2» не буде транзиту газу через Україну. Він буде, якщо «Нафтогаз України» і «Газпром» владнають судову суперечку.

А взагалі в Україні внутрішня криза і США мають працювати з владою України щоб та виконувала Мінські домовленості.

Про регіональні конфлікти

Дональд Трамп: ми з Росією хочемо безпеки для Ізраіля, наші військові вже непогано співпрацюють в Сирії, борються з ІДІЛ, який ми вже майже викоренили. І США і Росія хочуть розібратися з ядерною проблемою Північної Кореї.

Володимир Путін: Трамп молодець, що долучився до проблеми Північної Кореї, в Сирії ми співпрацюємо добре, можемо спільно вирішувати і гуманітарні проблеми.

Про втручання в вибори

Дональд Трамп: звичайно, Росія хотіла, щоб я переміг на виборах, але нема ніяких фактів втручання, Путіна я не знав і домовитися з ним ні про що не міг. І взагалі я хотів би побачити докази.

Володимир Путін: вірити не можна ні кому, але Росія в вибори в США не втручалася. Про 12 співробітників російських спецслужб, яких звинуватили у втручання в вибори в США, я нічого не знаю. Але якщо США треба їх допитати – ми готові допомогти, якщо ви дасте допитати фінансиста Віктора Браудера, який незаконно заробив в Росії 1,5 млрд доларів і не сплатив податки (а також є одним з головних обвинувачувачів у справі Магнітського) .

Про співробітництво

Дональд Трамп: американсько-російські стосунки ніколи не були такими поганими, але чотири години назад ми все змінили. Ми повинні шукати точки дотику і я готовий взяти на себе всі політичні ризики.

Володимир Путні: треба розморожувати стосунки і розробляти нову філософію наших стосунків. Давайте створимо експертну раду з політологів, вчених, дипломатів і військових які вирішать як нам змінити мінус на плюс.

Про футбол

Дональд Трамп: ви провели найкращій чемпіонат світу, я навіть його трохи дивився.

Володимир Путін: в вас також може вийти непогано в 2026 році. Доречі, Дональде, тримай м’ячик.