«Достатньо було 20 чоловік і 15 хвилин». Генпрокурор Луценко розповів, як могли скоїти теракт у справі Савченко-Рубана

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
«Достатньо було 20 чоловік і 15 хвилин». Генпрокурор Луценко розповів, як могли скоїти теракт у справі Савченко-Рубана

УНІАН

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що для теракту, який планували народний депутат Надія Савченко та керівник Центру визволення полонених "Офіцерський корпус" Володимир Рубан, достатньо було 15 хвилин. Про це Луценко заявив на брифінгу на полігоні ЦСО "Альфа" на стрільбищі "Конча-Заспа".

За його словами мета теракту, який планували Савченко та Рубан — дестабілізація ситуації в країні і захоплення влади.

«Ми отримали всі докази, які підтверджують підготовку масштабного теракту в центрі української столиці з використанням зброї, яке було надано Савченко і Рубану з відома російських офіцерів і полковника на території "Донецької народної республіки" після консультацій, які провела Савченко з ватажком т. н. "ДНР" Олександром Захарченко», - сказав Луценко.

Генпрокурор додав, що слідчі змоделювали проведення теракту і прийшли до висновку: достатньо було б 20 озброєних учасників і 10-15 хвилин, щоб зробити 46 пострілів.

«Достатньо було б 10 людей, щоб нанести удар з чотирьох потужних мінометів. Це б зайняло до 15 хвилин», — розповів директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувин.

«10 човнів, які підпливають до Труханова острова, за 10 хвилин відстрілюються і потім зникають — це є досить серйозною загрозою», — додав Луценко.

23 березня суд заарештував Надію Савченко. Ії разом з Рубаном підозрюєть в спробі насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади; посяганні на життя державних і громадських діячів, підготовці до вчинення терористичного акту, створення терористичної групи чи терористичної організації, незаконному поводженні зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

1 серпня ГПУ завершила досудове слідство і буде просити для неї у суді максимального покарання — це 15 років позбавлення волі або довічне увʼязнення.