Світовий банк: 25% українців живуть за межею бідності

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Світовий банк: 25% українців живуть за межею бідності

Daniel van den Berg / Unsplash

Кількість бідних серед громадян Україні зараз вище ніж п’ять років тому. Станом на сьогодні 25% українців знаходяться за межею бідності.

Про це заявила в ході прес-ланчу директор Світового банку з питань України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен, повідомляє Укрінформ.

«Економічна криза, що почалася в Україні у 2014 році, призвела до того, що рівень бідності зараз є вищим, ніж пʼять років тому. Якщо у 2014 році за межею бідності жило 15% населення України, то сьогодні — 25%», — зазначила вона.

Однак за словами Кахконен, реальним шляхом виходу з кризи стане завершення розпочатих і реалізація нових реформ.

«Чи буде це галузь охорони здоровʼя, створення Вищого антикорупційного суду, незалежних наглядових рад у держбанках, а це половина всього банківського сектору країни, щоб кредити не розходилися по «своїм» людям. Україна зробила крок у реформуванні різних сфер, і їй не можна зупинятися», — додала вона.

За її словами, Світовий банк вклав з 2014 року в Україні більше коштів, ніж у якусь іншу країну.

«Вкладено 5,5 млрд доларів, причому половина коштів - 2,5 млрд доларів - у різні інвестиційні проекти, плюс $2 млрд - на підтримку регіональних бюджетів для проведення реформ, іще $500 млн - на постачання газу. На жаль, не всі ці кошти використані у повному обсязі, і ми чекаємо рішень від уряду України», — пояснила Кахконен.

Також представник Світового банку акцентувала увагу на наявності ризиків.

«Важко переконати інвесторів сьогодні вкладати гроші в Україну. Є проблеми і на макроекономічному рівні: державний борг України є дуже великим і не зменшується до того рівня, який планували раніше. Також існують ризики, повʼязані із інфляцією, а вона повʼязана зі зростанням зарплати вдвічі і збільшенням субсидій, унаслідок чого неможливо утримати споживчий попит на тлі зростання цін», — сказала директор Світового банку.

І все-таки, на її думку, Україна має перспективи за умови державної політики розвитку, що включає завершення розпочатих реформ, щоб вийти з економічної кризи.

Зазначимо, що за останніми даними Державної служби статистики, в Україні розмір середньої заробітної плати становив 8225 грн і порівняно з відповідним періодом попереднього року збільшився на 26,7%.

При цьому рівень безробіття (за методологією МОП) серед економічно активного населення віком 15–70 років становив 9,7%, а працездатного віку – 10%. За даними державної служби зайнятості, кількість зареєстрованих безробітних на кінець травня 2018р. становила 316 тис. осіб. Більше половини від загальної кількості безробітних становили жінки.