МЗС Угорщини: Україна сама гальмує вступ до НАТО та ЄС

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
МЗС Угорщини: Україна сама гальмує вступ до НАТО та ЄС

European People's Party / Flickr

Угорський премʼєр-міністр Віктор Орбан, який висловив сумнів щодо реалістичності прагнень України стати членом Європейського союзу та НАТО, говорив про реальний стан речей, тому Київ не може докоряти Будапешту з цього приводу.

Про це заявив прес-секретар МЗС Угорщини Тамаш Менцер, повідомляє сайт угорського уряду.

«Україна не може досягти прогресу у процесі вступу до ЄС і НАТО через свою власну провину, Угорщина не має до цього ніякого стосунку», - заявив він.

За словами Менцера, «не Угорщина здійснила недружні заходи проти України, а навпаки. Не в Угорщині, а в Україні прийняли закон про освіту, який перешкоджає освіті національних меншин рідною мовою. В Україні вже існуючі, отримані права меншин перебувають під загрозою. Це означає, що Україна йде проти своїх міжнародних зобовʼязань, а також Угоди про асоціацію Україна-ЄС та програми підготовки України до вступу в НАТО», - йдеться у повідомленні.

Він також зазначив, що, незважаючи на «відвертий напад на угорську громаду», Угорщина продовжує дотримуватися «справедливого» підходу до України, і нещодавно пожертвувала кілька тон хлору для Закарпатської області для забезпечення безперебійних поставок питної води.

Менцер очікує, що «Україна поверне національним меншинам права, яких вона позбавила, і покладе кінець їхньому безправному статусу».

28 липня Віктор Орбан, виступаючи в університеті в Румунії, заявив, що на заваді прагнень України стати членом ЄС і НАТО стоятиме бажання Росії відновити старий порядок. В уряді жорстко відреагували на заяву Орбана. Як відомо, Угорщина блокує проведення засідання комісії Україна-НАТО на міністерському рівні.

31 липня МЗС України викликало угорського дипломата Ласло Папу у звʼязку зі скандальними заявами угорського прем’єра. Дипломату було вручено ноту з вимогою надати офіційні роз’яснення у зв’язку з рішенням уряду Угорщини створити посаду уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області та програми розвитку дитячих садків Карпатського регіону, оскільки до сфери компетенції уповноваженого віднесено частину суверенної території України.

Посаду урядового уповноваженого обійме Іштван Грежа, який до цього теж опікувався угорсько-українськими відносинами, проте на посту уповноваженого з питань координування співпраці між Саболч-Сатмар-Березькою областю Угорщини та Закарпатською областю України.