У Росії пройшов суд над українцем Грибом. Його звинувачують у схилянні до теракту

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
У Росії пройшов суд над українцем Грибом. Його звинувачують у схилянні до теракту

RFE/RL

У понеділок, 23 липня, у Північно-Кавказькому окружному суді в російському Ростові-на-Дону відбулося перше відкрите засідання по суті у справі українця Павла Гриба, якого звинувачують у підготовці теракту.

На засіданні були присутні мати хлопця Марія Гриб, а також український консул та українські і російські журналісти. Процес відбувся у відкритому режимі. Знімати та фотографувати дозволлили підозрюваних та захисників, повідомляє Громадське радіо.

Прокурор зачитав обвинувальний акт. За версією обвинувачення, Гриб у переписках та розмовах по скайпу схиляв російську школярку Тетяну Єршову з Сочі зробити вибухівку та підірвати її на шкільній лінійці. Дівчинка нібито не любила «вчителів, учнів та усіх росіян», захотіла підірвати вибухівку, але не зробила цього.

В акті також зазначається, що Павло Гриб діяв під тиском Стефана Капіноса, з яким познайомився у 2013 році. Українцю інкримінують статтю кримінального кодексу РФ «схиляння до теракту».

Після оголошення обвинувачення Гриб заявив, що не визнає свою провину, на суді він спілкується українською. «Я повністю незгоден з обвинуваченням. Оскільки під час ведення слідства були допущені критичні помилки, які не дозволяють обґрунтувати це обвинувачення для того, аби мати підстави для притягнення до відповідальності», — сказав Гриб.

Його адвокат Марина Дубровіна додала, що під час слідства допущені серйозні порушення, які не дозволяють продовжувати суд.

Головуючий суддя Сергій Горелов звернув увагу на те, що в обвинувальному акті, зачитаному прокурором, вказана стара редакція статті 205 КК РФ, за якою обвинувачують Павла. Стаття передбачає вісім років тюремного ув’язнення, але вже не діє.

Прокурор заявив, що це помилка, а він має на увазі нову редакцію цієї статті, за якою обвинувачуваному загрожує до 10 років колонії. Дубровіна заявила, що посилення покарання протирічить російській Конституції.

Після недовгої наради суд повернув прокурорам обвинувальний акт у справі Павла Гриба на доопрацювання, а українцю продовжили арешт на три місяці - до 22 жовтня 2018 року.

Як відомо, українець Павло Гриб зник у Мінську 24 серпня 2017 року, коли він поїхав туди на зустріч з дівчиною. За словами юнака, на автостанції Гомеля його викрали невідомі люди в цивільному і передали іншим невідомим людям у якомусь лісі. Більше доби його тримали в приміщенні без вікон, після чого відвезли до Смоленської області, де «законно» оформили арешт.

Після арешту Павло зник, і лише 7 вересня знайшовся в СІЗО Краснодару. ФСБ висунуло йому звинувачення у підготовці теракту.

1 липня Павлу Грибу виповнилося 20 років, у нього вроджена хвороба — портальна гіпертензія, що потребує щоденного прийому спеціальних ліків. Генконсульство України неодноразово направляло звернення до російської сторони про можливість обстеження юнака. Так і не отримавши відповіді, Україна самовільно відправила групу лікарів, яких до українця не пустили.

3 липня російський суд залишив Павла Гриба під вартою до 20 грудня. Під час етапування в Ростов-на-Дону, за словами Павла Гриба, його жорстоко побили інші вʼязні. Проте адміністрація СІЗО заявила, що не знайшла слідів побиття юнака.