Гривня впала до психологічного мінімуму з лютого. Чому штормить валютний ринок

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Гривня впала до психологічного мінімуму з лютого. Чому штормить валютний ринок

nikitozawr / Flickr

Перед вихідними Національний банк встановив курс гривні до долара на рівні 27,01 грн. Про це свідчать дані на сайті регулятора в п’ятницю, 3 серпня.

Порівняно з учорашнім днем курс долара зріс на пʼять копійок і подолав психологічну позначку – так дорого американська валюта не коштувала з кінця лютого 2018 року.

minfin.com.ua

bank.gov.ua

2 серпня на міжбанківському валютному ринку долар торгувалася на рівні 27,018/27,04 грн, відповідно курс долара в купівлі підвищився на дві копійки, в продажу на чотири.

Сьогоднішні торги на міжбанку по долару розпочались з активного зростання попиту на валюту на тлі низького пропозиції. Безготівкова американська валюта торгується на рівні 27,0700 / 27,1200 грн.

Вчорашня чергова продаж валюти Нацбанком (продав 100 млн доларів за ціною відсікання - не нижче 27 гривень) поки тільки стримала зростання курсу, але глобально проблему не зняла, пише «Мінфін». Ринок, як і раніше, налаштований на падіння гривні.

Станом на сьогоднішній ранок курс продажу долара на чорному ринку становить 27,35 грн, а купівлі 27,26 грн.

Що відбувається

Порівняно з кількома попередніми роками, у 2018-му курс долара почав зростати майже на місяць раніше, ніж цього очікували. Активно падати гривня почала з середини липня. Після того, як 17 липня офіційний курс гривні до долара зафіксувався на рівні 26,2 грн, курс американської валюти почав підвищуватися і за наступні два тижні досяг показника 26,75 грн (станом на 31 липня). В обмінниках курс долара в перші дні серпня вже перевищував 27 грн.

minfin.com.ua

Як пояснили в НБУ, на девальвацію гривні протягом останніх двох тижнів вплинули кілька факторів. Зокрема, це перерахування українськими компаніями дивідендів за кордон та вихід нерезидентів з облігацій внутрішньої державної позики України (ОВДП).

Також на зниження курсу гривні до долара минулого тижня вплинули значні обсяги повернення ПДВ в кінці місяця, що значно зменшує обсяг вільного продажу валюти, а також збільшення попиту на готівкову валюту, зокрема з боку тіньового аграрного сектора в звʼязку з початком сезону.

Через нестабільність на валютному ринку Нацбанк ввів низку нововведень. Зокрема, регулятор змінив значення лімітів закупівлі валюти банками. А з 1 серпня почали діяти нові правила в методиці розрахунку та оприлюднення офіційного курсу гривні до долара НБУ.