Угорщина вводить посаду міністра по Закарпаттю. Україна — проти

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Угорщина вводить посаду міністра по Закарпаттю. Україна — проти

SofiLayla / Flickr

Угорщина повинна офіційно пояснити Україні чому вводить нову посаду уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області. Якщо Будапешт цього не зробить, український уряд готовий реагувати жорстко, в тому числі може заборонити вʼїзд чиновнику.

Про це заявив заступник глави МЗС України Василь Боднар в коментарі «Європейської правді».

«Якщо не буде реакції, на яку ми розраховуємо, якщо не буде вичерпного розʼяснення та зміни назви посади. - Ред.), Україна буде змушена реагувати жорстко, не виключаючи ймовірність заборони на вʼїзд. Хоча, звичайно ж, ми цього не хотіли», - зазначив дипломат.

Боднар заявив, що Україна вважає втручання сусідньої держави у внутрішні справи неприйнятними і буде приймати всі можливі заходи дипломатичного впливу.

«Ми розглядаємо це як ще один крок у низці деструктивних, провокаційних дій з боку Угорщини, які ми спостерігаємо останнім часом, незважаючи на недавній прогрес у переговорах (щодо освітньої реформи. – Ред.)», - додав Василь Боднар.

31 липня МЗС України викликало угорського дипломата Ласло Папу у звʼязку зі скандальними заявами угорського премʼєра. Дипломату вручили ноту з вимогою надати офіційні роз’яснення у зв’язку з рішенням уряду Угорщини створити посаду уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області та програми розвитку дитячих садків Карпатського регіону, оскільки до сфери компетенції уповноваженого віднесено частину суверенної території України.

Посаду урядового уповноваженого обійме Іштван Грежа, який до цього теж опікувався угорсько-українськими відносинами, проте на посту уповноваженого з питань координування співпраці між Саболч-Сатмар-Березькою областю Угорщини та Закарпатською областю України.