Аномальна спека в Європі. Нові температурні рекорди та нічліг у супермаркеті

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Аномальна спека в Європі. Нові температурні рекорди та нічліг у супермаркеті

Pawel Janiak / Unsplash

Європу накрила хвиля спекотного повітря з Африки. За прогнозами метеорологів, спека в Європі може встановити нові національні температурні рекорди та побити загальний європейський рекорд сорокарічної давнини.

Іспанська національна служба погоди оголосила попередження про надзвичайну спеку на південному заході країни до +47 градусів за Цельсієм принаймні до неділі. Метеорологи також прогнозують приблизну температуру й у Португалії, передає ВВС.

Існує велика імовірність, що афінський рекорд у 48 градусів у липні 1977 року буде побито. Португальський температурний рекорд у 47,7 градуса за Цельсієм було встановлено у 2003 році. В Іспанії найвищий показник у 47,3 градуса був зафіксований у липні минулого року.

Португальська національна служба погоди порівнює нинішню спеку з тією, що була влітку 2003 року. За прогнозом, навіть нічні температури не будуть нижчими за 25-30 градусів практично по всій території країни.

Європейська група спостереження за погодними аномаліями Meteoalarm вже виставила для південної Португалії та Іспанії червону позначку надзвичайної температурної небезпеки, що може становити загрозу для здоровʼя та життя.

Від спеки потерпають також і північні регіони Європи. Так, нещодавно Швеція пережила найвищий температурний пік, а супермаркет у Фінляндії дозволив своїм клієнтам залишитися на ніч. Частину Великої Британії також очікує спекотні вихідні, температура може піднятися до 31 градусів, передає The Telegraph.

Супермаркет K-Supermarket в Гельсінкі запропонував клієнтам, які не мають вдома кондиціонерів, принести свої власні речі для сну і прибути ще до закриття магазину в суботу ввечері. Адміністрація супермаркету також забезпечує клієнтів сніданком, передає Euronews.

Після декількох тижнів аномальної спеки найбільша річка Німеччини Рейн сильно обміліла. За останні місяці опади випадали лише кілька разів. Рівень води в річці Ельба місцями опустився до 54 сантиметрів, а в деяких районах її русло звузилося на кілька метрів, повідомляє Euronews.

Обміління річок позначається на водних перевезеннях, але найбільше страждає річкова флора і фауна. Експерти з охорони навколишнього середовища заявляють, що якщо найближчим часом спека не спаде, то рівень води в річках Німеччини знизиться ще більше, а температура води підніметься. Більшість живих організмів просто вимруть, буде багато мертвої риби та інших істот, наприклад молюсків. На їх думку, це «абсолютна катастрофа».