Блокада Азовського моря: Росія змінила тактику і готує провокації

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Блокада Азовського моря: Росія змінила тактику і готує провокації

Російська Федерація змінила свою поведінку в Азовському морі, вона почала затримувати іноземні судна під час їх проходу через Керченську протоку.

Про це на прес-конференції у середу повідомив спікер Державної прикордонної служби Олег Слободян, передає Укрінформ.

«Ми відслідковуємо, що Російська Федерація змінила алгоритм своїх дій в Азовському морі... затримує іноземні судна, які йдуть в Україну, в Керченській протоці, затягуючи час надання дозволів проходу саме через Керченську протоку. Є інформація, що час затримки суден іноді складає до трьох діб», - сказав Слободян.

За його словами, це впливає на економічну привабливість України. Водночас спікер ДПСУ зауважив, що за міжнародним договором Азовське море є морем внутрішнього користування як для України, так і для Росії. Його можуть вільно використовувати дві сторони, тому формально РФ може оглядати судна. Але ми «розуміємо, для чого це робиться».

На запитання, чи є сенс розірвати зазначений договір про двостороннє використання Азовського моря, прикордонник зауважив, що зміна договору має цінність, коли обидві сторони мають намір його виконувати. «Ми можемо прийняти таке рішення в односторонньому порядку, але, на мою думку, ефекту від цього не буде», - сказав він.

Керівник Центру оборонних реформ Олександр Данилюк зазначив, що через затримки іноземні судна починають переглядати свою логістику, щоб не заходити до портів Маріуполя та Бердянська, а це створює економічні проблеми та негативні наслідки для цих міст і України в цілому.

Слободян додав, що вже є відомості про те, що в Маріупольському порту формується псевдоорганізація для створення безладів у місті.

З кінця квітня 2018 року російські прикордонники затримали в Азовському морі 148 українських суден, які прямували через Керченську протоку до портів Бердянська та Маріуполя. Наразі Україна веде переговори про запровадження санкцій проти чорноморських портів РФ через блокаду Азовського моря.

Українські прикордонники повідомили, що росіяни почали жорстку політику затримання і огляду суден, які прямують через Керченську протоку. За інформацією ДПСУ, з 30 квітня російські спецслужби щодня зупиняють судна для огляду й ідентифікації екіпажу.

Президент Петро Порошенко віддав накази українським військовим, спрямовані на припинення масових затримань суден, що прямують через Керченську протоку. Порошенко не виключає, що Росія планує атаку на порт у Маріуполі і, можливо, військову операцію в Азовському морі.