Кримська декларація: США не визнають анексії півострова

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Кримська декларація: США не визнають анексії півострова

Державний департамент Сполучених Штатів Америки оприлюднив офіційну Декларацію щодо Криму, в якій наголосив, що США не визнають російської анексії півострова і вимагають відновити територіальну цілісність України.

Документ оприлюднений на офіційному сайті відомства.

«Росія, шляхом вторгнення в Україну та анексії Криму в 2014 році, намагалася підірвати основоположний міжнародний принцип, якого дотримуються демократичні держави: жодна країна не може силою змінювати кордони іншої», - йдеться в Декларації.

Також зазначається, що США підтверджують свою політику щодо відмови визнання вимог Кремля із встановлення суверенітету над територією, захопленою силою всупереч міжнародному праву.

«Спільно з союзниками, партнерами та міжнародним співтовариством Сполучені Штати відкидають спробу Росії анексувати Крим і зобов’язуються підтримувати цю політику до відновлення територіальної цілісності України», - наголошується в заяві.

США також закликають Росію поважати принципи, про дотримання яких вона постійно стверджує, але порушує, та припинити окупацію Криму. «Своїми діями Росія продемонструвала поведінку, недостойну великої держави, і обрала шлях ізоляції від міжнародної спільноти», - підкреслюється в документі.

Український президент Петро Порошенко вже подякував адміністрації президента США Дональду Трампу за дану заяву та закликав союзників України підтримати «Декларацію Помпео».

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін також прокоментував декларацію Держдепу США про невизнання анексії Криму Росією та наголосив на зміцненні зусиль для тиску на РФ.

Представник МЗС Росії Марія Захарова теж висловилася з приводу ухвалення американської декларації про невизнання анексії Криму, заявивши про нестабільність зовнішньої політики США.

Пізніше про підтримку офіційної політики невизнання анексії Криму оголосили МЗС Великої Британії, Німеччини та Польщі.