Комісія прокурорів проголосувала за догану голові САП Назару Холодницькому. Посольство США невдоволене

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Комісія прокурорів проголосувала за догану голові САП Назару Холодницькому. Посольство США невдоволене

delo.ua

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів (КДКП) рекомендувала Генеральній прокуратурі винести догану голові Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому. Таке рішення комісія прийняла за підсумками засідання 26 липня.

Розгляд дисциплінарних скарг на Холодницкого від НАБУ і ГПУ тривав близько чотирьох годин. На нього приїхав голова НАБУ Артем Ситник, а від ГПУ прибула заступник генпрокурора Анжела Стрижевська.

Доповідачем по справі Холодницького виступив член КДКП Олександр Ковальчук. Він перерахував основні претензії до голови САП.

Скарги на Холодницького

  1. Контакти з фігурантом справи про спробу підкупу в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун представниками Радикальної партії Олега Ляшка та мером Вишневого Іллею Диковим, забудовником проекту «Акварелі» Сергієм Кафтя. Гальмування розслідування цієї справи. За версією НАБУ і ГПУ, Холодницький вимагав від Кафті приховати інформацію про вимагання у нього квартир мером Вишневого і консультував Кафтю, як потрібно відповідати на допиті.

  2. Обговорення з народним депутатом Георгієм Логвінским (Народний фронт), кримінальних проваджень щодо структур «Бельведер» , «Золотий мандарин».

  3. Передача Нацполиції кримінальної справи стосовно бізнесмена Олега Бахматюка і відмова вести слідство по іншим провадженням

  4. Відмова погоджувати процесуальні документи по справі про ймовірне незаконне збагачення екс-глави НАПК Наталії Корчак, яке вело НАБУ

Заслухавши всі сторони процесу, КДКП проголосувала і винесла вердикт - застосувати до голови САП дисциплінарне стягнення у вигляді догани. Таке рішення комісія прийняла посилаючись на відсутність передбачених законом повноважень щодо звільнення прокурорів. Рішення можна буде оскаржити в місячний термін.

І голова НАБУ Артем Ситник відразу заявив журналістам що рішення буде оскаржувати в обовʼязковому порядку.

На рішення комісії відреагувало посольство США в Україні. В своєму Twitter дипломатична установа розмістила недвозначний допис: «У сучасній демократії прокурори, які маніпулюють свідками і перешкоджають правосуддю, подають у відставку заради збереження репутації своєї установи та верховенства права».

Холодницький очолює САП з 2015 року. У березні 2018 він опинився в епіцентрі скандалу з прослуховуванням. В кінці березня 2018 року в його кабінеті знайшли «жучок» в акваріумі. Пізніше генпрокурор Юрій Луценко заявив, що його люди разом з НАБУ проводили слідчі дії в САП. Луценко написав скаргу до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів про вчинення Холодницким дисциплінарних проступків і попросив комісію розглянути питання про зняття його з посади. Аналогічний документ у КДКП направив та Артем Ситник.

Сам Холодницький заявив, що як і раніше виконує свої обовʼязки на посаді керівника САП і звільнення не боїться.