В Україні пропонують ввести податок на криптовалюту 5%. У автора законопроекту є 465 біткоінів

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
В Україні пропонують ввести податок на криптовалюту 5%. У автора законопроекту є 465 біткоінів

pexels.com

Депутат Верховної Ради Олексій Мушак (фракція «Блок Петра Порошенко») разом з іншими депутатами і представниками компаній готує законопроект про легалізацію криптовалют, пише Лига.net.

Законопроект планують внести до парламенту у вересні. Він передбачає, що за вивід кріптовалюти в реальні гроші доведеться платити 5% податку. Фізичні особи будуть платити ще й військовий збір в розмірі 1,5%. Податок буде діяти також при купівлі товарів і послуг. Операції між різними криптовалютами обкладати податком не будуть. Діяти цей податок буде з 2019 року до 2025 року.

За словами Мушака, учасники ринку позитивно сприймають проект. Власник однієї з криптобирж розповів Лізі, що ставка в 5% - це компроміс з податковим комітетом Ради. «Я підтримую нуль, але і шанси будуть нуль», — зазначив він.

За проектом документа, регулятором ринку криптовалют виступить Національна комісія з цінних паперів та фондовому ринку. Її керівник Тимур Хромаєв відзвітував про те, що відомство вже підготувало концепцію щодо регулювання операцій з криптовалютами. Вона поки не публічна. Але судячи з усього, комісія збирається взятися не тільки за ліцензування криптобирж і криптообменников, але і за регулювання ринку ICO (Initial Coin Offering - форма залучення інвестицій у вигляді продажу квитків).

Відзначимо, що в 2017 році Мушак задекларував 465 біткоінів, що за нинішнім куру становить близько 3,2 мільйонів доларів.

У Верховній Раді з осені 2017 року зареєстровано два законопроекти про легалізацію криптовалют, але жоден з них парламент ще не розглядав.

Податок на кріптовалюти — поширена у світі практика. У США його стягують навіть за обмін однієї кріптовалюти на іншу, за різні операції з криптовалютвами платять прибутковий податок і податок з продажів. В Японії прибуток від торгівлі криптовалютой оподатковується за ставкою від 15% до 55%. У країнах ЄС ставки податків на кріптовалюти коливаються від 0% до 50%.