США відновили дію санкцій проти Ірану. ЄС заблокував їх дію на своїй території

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
США відновили дію санкцій проти Ірану. ЄС заблокував їх дію на своїй території

ИА Красная Весна

Президент США Дональд Трамп підписав указ про відновлення та посилення санкцій проти Ірану. Про це повідомляє прес-служба Білого дому. Мінфін США після відповідного оголошення опублікував інформацію, які санкції будуть повернені і коли.

Так, з понеділка, 6 серпня, почався перший етап повернення санкцій на придбання Іраном американських доларів; на торгівлю золотом та іншими цінними металами; на продаж, поставку або торгівлю алюмінієм і сталлю, а також графітом і вугіллям; на продаж або купівлю іранських ріалів в «значних» обсягах, або на підтримку «значних» коштів або рахунків за межами країни з використанням іранських реалів; на випуск іранського боргу; санкції проти іранських автомобілів.

Крім того, Вашингтон відкликають дозволи, видані в рамках СПД, на можливість Іраном експортувати килими і продукти харчування в США. З початком другого етапу 5 листопада США обмежать іранський енергетичний сектор, а також судноплавство і суднобудування. Під санкції потраплять і угоди іноземних фінансових установ з Центробанком Ірану.

У той же час з 7 серпня набуває чинності оновлена «блокуюча постанова» Європейського союзу на тлі відновлення санкцій США проти Ірану. Про це повідомляє прес-служба Європейської комісії.

Згідно документу, такий крок має помʼякшити вплив санкцій на інтереси компаній держав-членів Євросоюзу, які мають законний бізнес в Ірані. Оновлена постанова ЄС є частиною продовження підтримки торговельно-економічних відносин між ЄС та Іраном, які були нормалізовані після скасування санкцій, пов’язаних з ядерною зброєю.

Єврокомісія запустила процес оновлення «блокуючої постанови» ще 6 червня. У Європарламенту і Ради ЄС було два місяці для заперечення цих заходів. Оскільки зауважень не було, заходи набувають чинності після публікації рішення в Офіційному журналі ЄС у вівторок, 7 серпня.

Євросоюз прийняв «блокуючу постанову» у листопаді 1996 року. Вона дозволяє європейським компаніям не підкорятися певним рішенням США щодо санкцій. Крім того, компанії можуть отримати компенсації за спричинені обмеженнями втрати.

8 травня американський президент Дональд Трамп оголосив про вихід США з угоди 2015 року між світовими державами і Іраном, відповідно до якої міжнародні санкції були зняті в обмін на обмеження ядерної програми Ірану, та відновлення санкцій проти Тегерана.

Держсекретар США Майкл Помпео зазначив, що антиіранські санкції будуть діяти до тих пір, поки Тегеран радикально не змінить свій політичний курс. Глава Держдепу підкреслив, що Ірану не вдасться ухилитися від заборон на фінансові операції і в кінцевому рахунку продавати свою нафту.