Партнер Манафорта заявив в суді, що вони допомагали Порошенко, але з ними не розрахувалися

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Партнер Манафорта заявив в суді, що вони допомагали Порошенко, але з ними не розрахувалися

ERR

Головний свідок у справі проти екс-голови передвиборчого штабу Дональда Трампа та політтехнолога екс-президента Януковича Пола Манафорта - Рік Гейтс у федеральному суді Александрії назвав прізвища українських політиків, які платили їм за послуги.

Гейтс зазначив, що останньою кампанією, в якій він і Манафорт працювали в Україні, була співпраця з Опозиційним блоком на жовтневих парламентських виборах. Їх компанія DMP (Davis Manafort Partners) також допомагала нинішньому президенту Петру Порошенку влітку 2014 року, але рахунки за послуги не були сплачені повністю, повідомляє nbcnews.

Гейтс також розповів, що Манафорт був представлений колишньому президенту Віктору Януковичу власником компанії СКМ, одним із головних спонсорів Партії регіонів Рінатом Ахметовим. За його роботу – розробку бренда партії, створення її платформи, структури, проведення її на виборах - за словами Гейтса, Ахметов заплатив шляхом переведення грошей з рахунків його компанії на Кіпрі на рахунки Манафорта, теж на Кіпрі, передає «Голос Америки».

Іншим клієнтом Манафорта в Україні був Сергій Тігіпко, бізнесмен, колишній народний депутат та екс-віце-прем’єр-міністр. Гейтс розповів, що Тігіпко оплатив послуги із лобіювання в США та ЄС таким же методом - переказом із кіпрського рахунка власної компанії на кіпрський рахунок Манафорта. «Він мав власну політичну партію, але також підтримував Партію регіонів», - пояснив свідок.

Гейтс також назвав колишнього керівника Адміністрації президента Януковича Сергія Льовочкіна, екс-віце-прем’єра, нардепа та одного з керівників Партії регіонів Андрія Клюєва та колишнього народного депутата Бориса Колеснікова. Усі вони оплачували послуги політтехнолога шляхом переведення грошей із рахунків власних фірм на Кіпрі на кіпрські рахунки Манафорта. Усе разом – мільйони доларів.

Позже в пресс-службе АП прокомментировали «Украинской правде» информацию о предложении сотрудничества с Манафортом. «Команда Петра Порошенко никогда не сотрудничала ни с Полом Манафортом, ни с его людьми. Предложения о сотрудничестве поступали среди других, впрочем даже не рассматривались», - заявили в Администрации президента.

Раніше у суді Гейтс заявив, що допомогав Манафорту подавати неправдиві податкові декларації і приховувати закордонні рахунки, і що колишній радник Трампа знав про фінансові махінації. Він також повідомив, що Манафорт протягом багатьої років просив його не розповідати про існування іноземних рахунків, в тому числі бухгалтерам їх фірми.