Bloomberg: нові санкції США передбачають розрив дипвідносин з Росією

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Bloomberg: нові санкції США передбачають розрив дипвідносин з Росією

pac bac / Unsplash

Додаткові санкції проти Росії включають не тільки заборону на імпорт російської нафти та інших товарів і технологій, співпрацю з банками США, а й розірвання дипломатичних відносин, якщо РФ не позбавиться усієї хімічної та біологічної зброї під контролем міжнародної спільноти.

Більш жорсткі обмеження пов’язані з нещодавнім використанням хімічної зброї під час отруєння Сергія та Юлії Скрипалів у Великій Британії, повідомляє Bloomberg.

Нові санкції США також можуть призупинити авіаційні угоди та торгівлю з РФ, включаючи заборону надання ліцензій на продаж окремих товарів у США, таких як електронні пристрої.

Якщо Росія не погодиться зупинити використання всієї хімічної зброї та дозволити перевірку для підтвердження її ліквідації, додатково запроваджені заходи можуть призвести до призупинення дії дипломатичних відносин.

У Державному департаменті США очікують, що нові санкції наберуть чинності 22 серпня 2018 року. За цими обмеженнями слід очікувати наступного раунду більш суворих штрафів пізніше цього року.

У березні цього року колишній російський розвідник Сергій Скрипаль та його дочка Юлія були виявлені без свідомості в англійському містечку Солсбері. Їх отруїли нервово-паралітичною речовиною «Новачок», за що уряд Британії звинуватив Росію.

Протягом декількох тижнів британські служби очищували місця, де перебували Скрипалі у день отруєння, та де міг залишатися нервовий агент. 18 травня стало відомо, що Скрипаль вийшов з лікарні. Юлію Скрипаль виписали ще 9 квітня.

Наприкінці червня у містечку Еймсбері неподалік від Солсбері знайшли без свідомості двох людей. Жінка згодом померла, її партнер зміг вижити. Слідство з’ясувало, що пара теж отруїлася російським «Новачком».

Росія відмовилася від будь-якої ролі в нападі в англійському місті Солсбері і відкидає звинувачення у порушенні угоди про заборону хімічної зброї. Кремль постійно заперечує наявність або використання хімічної та біологічної зброї.

Раніше ми писали, що законопроект про нові санкції проти РФ пропонує обʼєднати всі антиросійські санкції, які раніше вводили окремими актами, від «українських» до «кібертерористичних» в єдиний механізм. Документ містить вкрай жорстку пропозицію, щоб США розглянули питання про визнання Росії «державою, яка спонсорує тероризм».