Google робить пошуковик з цензурою для Китаю. Що про нього відомо?

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Google робить пошуковик з цензурою для Китаю. Що про нього відомо?

qz.com

Компанія Google розробляє пошукову систему, яка буде фільтрувати запити і блокувати в пошуковій видачі сайти, які заборонені в Китаї. Розробляли її за допомогою сайту 265.com, пише The Intercept.

У Китаї не працює Google?

І так, і ні. Сервіси Google заблоковані в цій країні через інтернет-цензуру. YouTube не працює в Китаї з 2009 року, Google Plus — з 2011, Gmail, Google maps і пошуковик Google — з 2014. Отримати доступ до цих ресурсів з території КНР неможливо, оскільки їх блокує «Великий китайський файрвол» (офіційна назва «Проект «Золотий щит») — державна система фільтрації змісту інтернету в Китаї.

Однак у самій компанії Google в країні є три представництва: в Пекіні, Шанхаї і Шеньчжені. Компанія займається рекламою, розробляє обладнання і телефонну продукцію.

Як Google вмонтують цензуру?

У компанії в Китаї є сайт 265.com, який вона купила ще в 2008 році. Він працює на серверах компанії, але фізичний його адресу розташований в офісному будинку на північному заході Пекіна. Сайт не блокували в цій країні як інші сервіси Google. На ньому є новини, інформація та фінансових ринках, реклама дешевих готелів і пошуковик. Але запити з цього пошуковика перенаправляються на Baidu — саму популярну пошукову систему в Китаї.

Однак Google, судячи з усього, використовував 265.com для маркетингових досліджень і збирав пошукові запити з сайту перед тим, як вони перенаправлялися на Baidu. Потім ці дані аналізували в рамках проекту Dragonfly — саме так називався проект розробки пошуковика з цензурою — щоб зрозуміти, які результати видає пошукова система, і які сайти з результатів видачі заборонені в Китаї. Потім дані про те, які сайти можна показувати, інтегрували в новий пошуковик.

Пошуковик буде фільтрувати і прибирати з видачі сайти, заблоковані «Великим китайським фаєрволом». Також, можливо, буде спеціальний чорний список запитів, по яких пошуковик і зовсім не буде видавати ніяких результатів.

Як буде працювати новий пошуковик?

Крім пошукового движка Google розробляє дві версії програми для Android, які проходять під назвами Maotai і Longfei. Планується запуск веб-версію пошуковика з цензурою, чи все обмежиться мобільним додатком для Android, невідомо.

В документах за проектом Dragonfly говориться, що пошукова система з цензурою розроблялася як частина спільного підприємства з китайською компанією, оскільки за законами КНР, сервера і дата-центри інтернет-компаній, які надають послуги у Китаї, повинні перебувати на території країни. Партнером Google в цьому проекті, ймовірно, стала китайська Tencen, з якою компанія домовилася про співпрацю в січні.