«Краще померти за ідею, ніж тупо згаснути незрозуміло за що». Інтервʼю адвоката Сенцова Дмитра Дінзе. Максимально коротко

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
«Краще померти за ідею, ніж тупо згаснути незрозуміло за що». Інтервʼю адвоката Сенцова Дмитра Дінзе. Максимально коротко

facebook.com

Український режисер Олег Сенцов, який вже майже 90 днів голодує у російській колонії, не має наміру здаватися, пише сценарії і розповіді, а також збирається дистанційно керувати зйомками нового фільму.

Про це розповів адвокат українця Дмитро Дінзе в інтервʼю виданню «Медуза».

Як проходить день Олега Сенцова

За словами адвоката, весь день Олег Сенцов проводить в палаті, нікуди не виходить, лежить, читає книги, пише і допрацьовує сценарії, пише оповідання. «Він щільно працює, інакше можна збожеволіти, просто лежачи і плюючи в стелю. Він працює, а не просто лежить там і чекає якоїсь милості», - зазначив адвокат.

Він також повідомив, що зараз ведуться переговори про те, щоб почати знімати український фільм під дистанційним керівництвом Сенцова. За словами адвоката, проект повинен запуститися у вересні: почнеться дистанційний кастинг, адвокати будуть ходити через день до нього в колонію, щоб погоджувати якісь деталі.

Він додав, що таким чином кінематографісти сподіваються надати Сенцову сили, включити в роботу і полегшити його існування в колонії.

Чому Сенцов відмовляється від госпіталізації

Дінзе розповів, що Сенцов відмовляється від госпіталізації в лікарню, тому що ті умови, які пропонують йому цивільні лікарі, гірше тих, у яких він знаходиться зараз.

«Вони (цивільні лікарі) сказали, що хочуть прикувати його до ліжка і вводити штучну суміш. Також вони планували вивести його з голодування, тобто насильно почати нормальне годування. Коли він це все почув у перший раз, то відмовився залишатися в лікарні. Більше повертатися туди він не збирається, що б з ним не відбувалося», - сказав адвокат.

Саме тому Сенцов три тижні тому почав пити медичну суміш, щоб продовжувати голодування, залишатися у свідомості і не опинитися в якийсь момент в лікарні, де з ним будуть проводити певні дії без його відома і згоди.

З ким режисер спілкується через адвокатів

Адвокат також повідомив, що Сенцов зараз підтримує звʼязок в основному з сестрою Наталією та мамою, яка подала прохання про помилування сина президенту РФ Володимиру Путіну.

«Його надіслали до комісії з помилування Ямало-Ненецького автономного округу. Копія листа лежить в управлінні ФСВП по Ямал. Зараз готуються документи. Наскільки я розумію, все роблять швидко і найближчим часом документи надійдуть в адміністрацію президента. Все це може тривати два тижні, а може місяць... Рішення на користь увʼязненого зараз вживаються нечасто», — пояснив Дінзе.

Сенцов просить звільнити 64 українських політвʼязнів

14 травня Олег Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити всіх українських увʼязнених, незаконно утримуваних в РФ з політичних причин. За словами режисера, він буде голодувати до тих пір, поки не будуть звільнені 64 українця.

Адвокат пояснив, що Сенцов не просить звільнити всіх відразу, а хоча б двох-трьох або одного. Він каже: «Я готовий піти з голодування, як тільки процес піде і хоч одна людина з політвʼязнів опиниться в Україні. Я не за себе прошу, прошу за інших».

Президент Росії Володимир Путін у розмові з президентом Франції Еммануелем Макроном пообіцяв незабаром надати французькій стороні інформацію про стан здоровʼя Сенцова, який голодує і знаходиться в критичному стані в російській колонії.