Місія МВФ почне роботу в Україні у вересні. На порядку денному ціна на газ і дефіцит бюджету

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Місія МВФ почне роботу в Україні у вересні. На порядку денному ціна на газ і дефіцит бюджету

International Monetary Fund

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) прибуде до Києва і працюватиме в період з 6 по 19 вересня для обговорення останніх економічних реформ і економічної політики. Про це повідомив постійний представник Фонду в Україні Йоста Люнгман.

За його словами, серед питань, які підлягають обговоренню, буде також фінансова допомога від МВФ на підтримку політики, спрямованої на забезпечення макроэкономичесой стабільності в Україні та подальшого руху економіки країни в напрямку сталого та інклюзивного зростання, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Поточна програма України і МВФ обсягом $ 17,5 млрд, з яких Україна вже отримала $8,7 млрд, закінчується навесні наступного року. З квітня 2017 року Україна не отримувала фінансової допомоги країні належить погасити близько $15 млрд боргу в іноземній валюті протягом наступних двох років.

З липня минулого року Україна знаходиться у складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання. Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може скласти від 30% до 60%, у звʼязку із зростанням цін на міжнародних ринках, тоді як уряд вважає таке різке підвищення невиправданим.

Позиція Фонду є досить жорсткою через те, що Кабмін в минулому році ухвалив рішення про підвищення ціни на газ, що дозволило Україні отримати транш кредиту МВФ, однак згодом в односторонньому порядку відмовився від його виконання.

Раніше МВФ схвалив створення Антикорупційного суду в Україні. Таким чином, країна виконала лише одну умову для розблокування чергового траншу в розмірі двох мільярдів доларів. Зараз йде обговорення інших невирішених питань, включаючи ціни на газ та дотримання граничного дефіциту держбюджету.

Для продовження співпраці з МВФ Україна повинна переглянути державний бюджет для відповідності цільових показників дефіциту в рамках програми співпраці і забезпечити перехід до ринкового механізму формування ціни на газ для населення.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch вважає, що фінансова підтримка Міжнародного валютного фонду є ключовим фактором кредитоспроможності України.