ОБСЄ: Військові вантажівки з Росії вʼїжджають на Донбас вночі по грунтовим дорогам. Відео

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
ОБСЄ: Військові вантажівки з Росії вʼїжджають на Донбас вночі по грунтовим дорогам. Відео

youtube.com

Колони військових вантажівок з Росії вночі вʼїжджали в Україну і поверталися назад по грунтовій дорозі, в обхід прикордонно-пропускних споруд. Про це повідомив в Twitter спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер.

Він опублікував відео, зняте безпілотниками ОБСЄ, на якому зафіксовані військові колони.

"Конвої вантажівок незаконно вʼїжджають в Україну з Росії. Дії Росії заблокували ефективну роботу місії з моніторингу кордону, і російські сили постійно перешкоджають СММ ОБСЄ відвідувати кордон", - заявив він.

На сайті місії ОБСЄ йдеться, що безпілотник спостерігачів зафіксував 7 серпня колони вантажівок, посеред ночі вʼїжджали в Україну і виїжджали з неї по грунтовій дорозі

"7 серпня в 22:15 БПЛА дальнього радіусу дії виявив колону з 8 шестиколесных вантажівок з критими брезентом вантажними відсіками (пʼять «КамАЗ-4310», а решта — невстановленої моделі), яка рухалася в східному напрямку по дорозі поблизу н. п. Чистяково (непідконтрольна уряду, 62 км на схід від Донецька). Біля н. п. Манич (непідконтрольна уряду, 76 км на схід від Донецька), приблизно в 3,5 км від кордону між Україною і Російською Федерацією, колона повернула на схід на ґрунтову дорогу, що проходить через кордон. Після цього БПЛА зафіксував другу колону (що складалася з головної машини — позашляховика «УАЗ» — і 6 шестиколесных вантажівок «КамАЗ» з критими брезентом вантажними відсіками, а також 1 вантажівки з кунгом), яка слідувала в західному напрямку від кордону з Російською Федерацією за тією ж грунтовій дорозі", — йдеться в повідомленні.

«Орієнтовно в 23:25 БПЛА зафіксував, як перша колона виїхала з України за тією ж грунтовій дорозі. Пізніше до другої колони приєдналися ще 2 вантажівки «КамАЗ», які рухалися в напрямку від кордону з Російською Федерацією. Кожна з колон окремо зупинялася приблизно на 3 хвилини поруч з позашляховиком, що стояли в полі поблизу вищезгаданої ґрунтової дороги (у 1,7 км від кордону), а потім знову зупинялися у 2 вантажівок, які стояли на перетині грунтової та мощення доріг (в 3,5 км від місця, де колони перетнули кордон). В обох місцях, де вони зупинялися, було видно, як особи, які перебували в припаркованих транспортних засобах (позашляховику в поле та 2 вантажівках на перехресті), спілкувалися з водіями головних машин кожної з колон», — додали спостерігачі.

Київ продовжує наполягати не тільки на припиненні вогню, а й на обміні всіх заручників та політвʼязнів. Так, 25 липня в Мінську відбулася зустріч Тристоронньої контактної групи, але представники ОРДЛО наполягали виключно на переговорах з Віктором Медведчуком.