Канада поставить в Україну снайперські гвинтівки з глушником. Це перша партія летального зброї з Оттави

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Канада поставить в Україну снайперські гвинтівки з глушником. Це перша партія летального зброї з Оттави

93zj.blogspot.com

Канадська фірма PGW Defence Technologies з Вінніпега постачатиме Україні снайперські гвинтівки LRT-3 калібру 50 мм з глушниками. Вартість контракту, за даними Ottawa Citizen, становить близько $770 тис.

В інтервʼю українському телебаченню власник фірми Winnipeg-PGW Defense Technologies Росс Спагрюд підтвердив, що фірма надає Україні снайперські гвинтівки з болтовим гвинтом LRT-3, .50 BMG. За його словами, вартість контракту складе близько 1 мільйона канадських доларів ($770 тис.). Гвинтівки будуть оснащені супрессорами (глушника).

У міністерстві закордонних справ Канади відмовилися дати газеті будь-яку інформацію щодо цієї угоди, заявивши, що повинні «захищати комерційні інтереси фірми».

В офісі члена консервативної партії Канади з питань оборони Джеймса Безана відзначили, що МЗС схвалив цю угоду минулого тижня. У травні Безан закликав правлячу Ліберальну партію почати поставляти летальна озброєння Україні.

Восени 2017 року премʼєр-міністр Канади Джастін Трюдо після візиту до Торонто українського президента Петра Порошенка не виключив поставок Києву летального зброї.

У грудні 2017 року комітет захисту палати громад рекомендував канадському уряду надати летальну зброю Україні, якщо вона продемонструє активну боротьбу з корупцією на всіх рівнях державного управління.

Міністерство оборони України в минулому році повідомило канадському комітету, що снайперське обладнання українських військових застаріло і потребує заміни. «Частково для істотної зміни ситуації на сході України, країна буде зацікавлена в придбанні канадського снайперського обладнання - гвинтівок, прицілів і повʼязаних з ними предметів», - йдеться в грудневій доповіді комітету.

У грудні 2016 року адміністрація американського президента схвалила перші поставки летального оборонної зброї української армії. З минулого року США постачають в Україну снайперські гвинтівки, ручні протитанкові гранатомети, боєприпаси та комплектуючі.

У березні 2018 року Державний департамент США схвалив продаж Україні 39 протитанкових комплексів Javelin і 210 ракет до них. Сума угоди склала $47 млн. В травні українські військові провели випробування ПТРК Javelin, в яких був задіяний не макет, а справжній танк.