Бойкот Ердогана: Туреччина підвищила мита на американські автомобілі, алкоголь, тютюн і iPhone

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Бойкот Ердогана: Туреччина підвищила мита на американські автомобілі, алкоголь, тютюн і iPhone

wikimedia.org

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган підписав указ, який збільшує ввізні мита на 22 найменування товарів з США, серед яких легкові автомобілі, алкоголь, листовий тютюн, рис, вугілля та електронна техніка з США. Про це повідомляє офіційне урядове видання Туреччини T. C. Resmi Gazete.

Зокрема, підвищено тарифи на ввезення американських автомобілів (на 120%), алкогольні напої (140%) і листовий тютюн (на 60%). Нові мита також стосуються ввезення в Туреччину косметики, рису і вугілля зі США.

Дані заходи були введені у звʼязку з «явними нападками американських властей на турецьку економіку».

Також Ердоган оголосив про заборону на ввезення електроніки із США. За його словами, «80 мільйонів людей перестануть купувати американську електроніку». Крім того, Туреччина не буде використовувати американську продукцію в будівництві на території країни.

10 серпня американський президент Дональд Трамп оголосив про підвищення мит на турецькі сталь і алюміній в два рази: вони складуть 50% і 20% відповідно. Білий дім пояснив введення нових мит загрозою національної безпеки. Туреччина готує відповідні санкції на нові мита США на алюміній і сталь.

У відповідь Ердоган пригрозив США «розлучитися з ними і звернутися до нових партнерів та ринків». Президент Туреччини попередив, що США ставлять під загрозу багаторічні альянси і підштовхують Туреччину до пошуку союзників в іншому місці. На його думку, економіку використовують в якості зброї проти Туреччини.

Туреччина також готується перейти на розрахунки в національній валюті зі своїми найбільшими торговельними партнерами, такими як Китай, Росія, Іран і Україна, з-за падіння курсу турецької ліри після введення американських санкцій.

Бойкот Ердогана нагадує рішення президента Володимира Путіна про заборону імпорту продовольства з країн, які в 2014 році ввели санкції проти Росії у звʼязку з анексією Криму. Різниця в тому, що на відміну від РФ, США і Туреччина є членами НАТО.