Скасовано всі санкції: у Грузії легалізували вживання марихуани

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Скасовано всі санкції: у Грузії легалізували вживання марихуани

Federacion de Asociaciones Cannabicas / Flickr

Згідно з рішенням Конституційного суду, вживання марихуани в Грузії стало легальним. В результаті цього рішення в країні скасовано покарання за вживання наркотичного засобу.

Конституційний суд у своєму рішенні зазначив, що споживання марихуани представляє дію, захищену правом на вільний розвиток особистості повідомляє Грузия Online.

Колегія у справах Конституційного суду розглянула розглянула та задовольнила спільний позов депутатів опозиційної партії «Гірчі» і визнав неконституційним покарання за вживання марихуани без рецепта лікаря, що передбачає скасування адміністративного штрафу у звʼязку з вживанням марихуани.

Позивачі вимагали, щоб всі санкції щодо вживання марихуани без призначення лікаря були визнані неконституційними. За їх словами, вживання марихуани є сферою, захищеною правом на вільний розвиток особистості. Вони стверджують, що вживанням марихуани шкода може бути завдана тільки здоровʼю того, хто її вживає, і він сам несе відповідальність за наслідки.

Позивачі заявляють, що вказана ними дія не ставить під загрозу будь-який цінний публічний інтерес. За їх словами, покарання щодо споживача марихуани лише з моралістичним і патерналістські аргументів суперечить праву на вільний розвиток особистості, і відповідно, суперечить 16-ій статті Конституції Грузії.

До сих пір вживання марихуани в Грузії вважалося адміністративним правопорушенням і каралося штрафом до 500 ларі (близько 200 доларів).

Як ми писали раніше, президента Грузії Георгія Маргвелашвілі оштрафували за куріння в номері готелю під час офіційного візиту до США в березні цього року.