«Дождь»: «Путін не збирається відпускати Олега, а він не буде просити про помилування». Інтервʼю з сестрою Сенцова. Коротко

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
«Дождь»: «Путін не збирається відпускати Олега, а він не буде просити про помилування». Інтервʼю з сестрою Сенцова. Коротко

colta.ru

Сьогодні вже 95-й день голодування кремлівського вʼязня Олега Сенцова. 15 серпня Кремль відмовив матері Сенцова у його помилуванні. Начебто, він особисто має подати прохання президентові Росії. Сестра українського режисера Наталія Каплан розповіла в інтервʼю «Дождю»» про його стан та про те, що потрібно зробити, щоб режисер опинився на волі.

Про відмову у помилуванні і голодування

«Надія на помилування була, це був шанс для Путіна відпустити Олега, показати себе більш-менш хорошою людиною, наскільки це можливо... Звичайно ж, ця відмова дуже сильно розчарувала. І, звичайно ж, це неправда, що прохання про помилування повинен писати сам увʼязнений обовʼязково. В історії російської юриспруденції було багато випадків, коли прохання про помилування писали інші люди, і люди потім були звільнені. Ця відмова говорить про те, що на цей момент немає політичної волі, і Путін поки не збирається відпускати Олега. І це дуже сумно», — повідомила вона.

За словами Каплан, Сенцов «точно не буде просити про помилування», як і припиняти голодування.

Про фейки щодо звільнення та їх наслідки

11 серпня в соцмережах почала поширюватися інформація, що Сенцова нібито вивезли з колонії, і, можливо, він летить в Київ. Його сестра дізналася про це від журналістів, які почали їй дзвонити.

«Почався шквал дзвінків, звʼязалася з адвокатом Дінзе, який майже одразу сказав, що це якийсь фейк гуляє. Почали піднімати людей в колонії, нічого не вийшло, була глибока ніч. Телефон вимкнути було неможливо, бо була певна надія: а раптом все-таки (хоч і засекречено), раптом це правда», — каже вона.

Сестра Сенцова вважає, що Вікторію Івлєву, «яка була першоджерелом цієї інформації, просто використали». «Я не думаю, що вона зі зла це зробила. Ну, що маємо, то маємо», — пояснила вона.

Каплан також вважає, що такі дії навряд чи можуть серйозно нашкодити, але якщо там дійсно про щось домовляться, і про це дізнається хтось із ЗМІ та видасть інформацію раніше, ніж Олег залишить РФ, «це може зіграти погану роль».

Про останню зустріч і спілкування з Сенцовым

«Буквально днями дзвонив мамі, в основному він дзвінки використовує для дзвінків в Крим своїй родині. Ми з ним через листування спілкуємося, через адвокатів я передаю листи обовʼязково. Останнім часом йому не передавали листи, послилаючись на те, що цензор пішов у відпустку. Це, звичайно, марення сивої кобили, якось це питання можна було б вирішити, навіть якщо цензор дійсно пішов у відпустку. Але зараз знову налагодилось листування», — сказала Наталія.

Вона також повідомила, що 5 липня їздила до брата на побачення. «Ми з ним спілкувалися дві години. Але це було через скло по телефонній трубці. І конвоїр поруч сидів», — розповіла вона.

Діти Сенцова спілкуються з ним і знають про те, що він голодує, але він їх постійно заспокоює. «Їм він взагалі не показує, що все погано, дзвонить завжди бадьорим голосом», — додала вона.

Про стан здоровʼя

За словами сестри, Сенцов зараз знаходиться в передкризовому стані, і «в будь-який момент можуть настати незворотні наслідки, якщо вже не настали».

«Навіть на фото, які вони виклали, нібито показуючи, що у людини все чудово, видно, наскільки він виснажений, там просто вʼязень Освенціму. Там від Олега майже нічого не залишилося... Він мені взагалі в останньому листі, який передав через адвоката, сказав, що кінець уже близький. І це все дуже лякає. Знаючи Олега — він не панікер, він не маніпулятор, він не писав би такі речі, щоб просто привернути увагу», — зазначила вона.

Про обмін Сенцова на росіян, увʼязнених в Україні

«На цю тему є тільки конспірологічні всілякі теорії. У мене немає чіткої відповіді, чого вони чекають. Одна з чуток, з дипломатичних джерел, що дійсно хочуть смерті Олега в науку іншим політвʼязням, щоб більше нічого не вимагали, а сиділи собі тихенько, свої терміни мотали і все. Можливо, такий варіант. Можливо, йдуть торги. Але, знову ж таки, я не знаю, що Путін хоче взамін на життя Олега. Складно сказати, тільки так», — повідомила сестра.

Про вплив на Кремль

«Можливо просто вимотати Путіна. Вчора говорили про це з Ахтемом Чийгозом (заступник голови Меджлісу), теж колишнім українським політвʼязнем, він вважає, що Путіна можна просто вимотати, і він зрозуміє, що це все безглуздо, і скаже: «Та забирайте вже, просто відчепіться». Можливий такий варіант. Що стосується торгів, знову ж таки, наскільки я знаю, пропонували Путіну дуже багато, і весь час або мовчання, або відмова. Взагалі, стосовно Олега він практично завжди просто відмовчується. Чому так?» — заявила сестра.

14 травня Олег Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити всіх українських увʼязнених, яких незаконно утримують в РФ з політичних причин. За словами режисера, він буде голодувати до тих пір, поки не будуть звільнені 64 українця.