США перенесли перший за 17 років військовий парад, який зажадав Трамп: занадто дорого і танки можуть зруйнувати дороги

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
США перенесли перший за 17 років військовий парад, який зажадав Трамп: занадто дорого і танки можуть зруйнувати дороги

basictraining.af.mil

Пентагон і Білий дім домовилися відкласти військовий парад, запланований на 10 листопада в Вашингтоні, повідомляє The Wall Street Journal.

Зазвичай військові паради в США проводять після завершення великих воєн. Останній парад пройшов в 1991 році після Війни в Перській затоці. Однак, після того як президент США Дональд Трамп відвідав урочистості з нагоди Дня взяття Бастилії у Франції в 2017 році, він захотів провести щось подібне в США. На параді планували вшанувати військових ветеранів США, а також відзначити сторіччя завершення Першої світової війни, яка закінчилася 11 листопада 1918 року.

Попередньо в Білому домі говорили, що на парад знадобиться десь від 10 до 30 мільйонів доларів. Однак, за останніми підрахунками, його вартість перевищить 90 мільйонів. Крім того, адміністрація Трампа і Пентагон не можуть домовитися про те, як повинен проходити цей парад. У підсумку вони домовилися відкласти його на 2019 рік.

На параді планували показати не менше восьми танків Abrams, інші бронемашини, включаючи гусеничну платформу Bradley, бронетранспортери Stryker і M113. Також в ньому повинна була взяти участь авіація: вертольоти, винищувачі, транспортні літаки і історичні моделі авіації.

Чиновники побоюються що 70-тонні танки Abrams можуть зруйнувати інфраструктуру в Вашингтоні.

танк Abrams

wikimedia.org

Трамп написав в Twitter, що вартість параду абсурдно завищена місцевими чиновниками з Вашингтона і поки парад скасовується. Можливо, він пройде в 2019 році, якщо ціна істотно знизиться. «А поки ми можемо купити ще реактивних винищувачів», - зазначив він.

11 листопада Трамп збирається зʼїздити в Париж на парад з нагоди сотої річниці завершення Першої світової війни. Крім того, він відвідає парад на військово-повітряній базі Andrews.

На цьому тижні Трамп підписав закон про «Бюджет США на 2019 на потреби національної оборони». Він передбачає 250 мільйонів доларів на допомогу Україні у сфері безпеки, у тому числі на летальну зброю. Також документом заморожене фінансування програми «Відкрите небо». Вона передбачала наглядові спільні польоти військових над територією США та Росії.