Кажуть, в Україні спалах кору. Мені треба вакцинуватись? Які взагалі щеплення потрібно робити дорослим?

Автор:
Марія Цигилик
Дата:
Кажуть, в Україні спалах кору. Мені треба вакцинуватись? Які взагалі щеплення потрібно робити дорослим?

Артем Марков / «Бабель»

Є хвороби, єдиний спосіб вберегтись від яких — вакцинуватись. І якщо щеплення дітей за графіком контролюють батьки і лікарі, то дорослі часто забувають, чи отримали вони дозу вакцини взагалі. Наприклад, імунітет до дифтерії та правцю зберігається не на все життя, а тому потрібно повторно вводити дозу вакцини. А от щеплення від гепатиту В та кору потрібно було зробити ще в дитинстві, однак багато хто їх не отримав взагалі.

Кажуть, що в Україні спалах кору. Це правда?

Так. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я Україна лідирує за кількістю хворих. Їх число перевищило 23 тисячі осіб. Ліків від кору не існує, а єдиний спосіб захиститись — вакцинація. Міністерство охорони здоров’я України називає головною причиною спалаху високий рівень відмов від щеплень.

Я не пам’ятаю, чи робили мені щеплення від кору. Що тепер?

Можна здати аналіз на антитіла IgG у приватній лабораторії. Це коштуватиме від 150 до 300 гривень. За результатами аналізу сімейний лікар визначить, чи варто вводити вакцину.

Від чого ще варто робити щеплення дорослим?

Від дифтерії та правцю потрібно робити ревакцинацію кожні 10 років. Також варто перевірити, чи отримали ви щеплення від гепатиту В, бо від нього не вакцинована більшість дорослого населення України.

Для дифтерії характерна циклічність: епідемії повторюються через певну кількість років. Також вакцинація, яку робили, наприклад, двадцять років тому, сформувала колективний імунітет. Він захищав населення протягом певного часу. Тепер він завершується. Ризик спалаху епідемії дифтерії стає все реальнішим. В Україні вже зареєстровані перші випадки.

Від правцю колективного імунітету немає, все залежить від власної обережності. Адже збудник хвороби потрапляє в організм через незначні рани чи порізи разом із брудом. За минулий рік захворіли вісім осіб. Проте ймовірність травмуватись під час пікніка, відпочинку на дачі чи велопрогулянки лісом все ж таки існує.

Гепатитом В ви ризикуєте заразитись у стоматолога, косметолога, у манікюрному салоні або під час ін’єкції у клініці.

Я боюсь щеплень. Як запобігти зараженню гепатитом В, дифтерією та правцем?

Щоб не заразитися гепатитом В, варто дотримуватись простих правил. Обирайте пероральні ліки (таблетки, пігулки, рідини…) там, де можна уникнути ін’єкцій. Ніколи не діліться персональними бритвами чи зубними щітками або іншими засобами особистої гігієни. Приходьте до майстра манікюру зі своїм набором інструментів. До гінеколога — із одноразовим оглядовим набором та стерильною парою рукавичок.

Найчастіше люди інфікуються у салонах краси або манікюру та в стоматологічних клініках. У косметолога, стоматолога, майстра манікюру чи тату можна наперед поцікавитись, як саме вони стерилізують інструменти. Найкращий метод — паровий. У багатьох салонах і стоматологічних клініках використовують сухожарову шафу, але рівень обробки інструментів у ній неналежний. Звертайте увагу на те, чи замінили приладдя після попереднього клієнта. Також пам’ятайте, що людина, яка проводить маніпуляції, перед процедурою повинна помити руки, обробити їх антисептиком та одягнути нову пару рукавичок.

Імунітет від дифтерії та правця, на відміну від гепатиту В, можна отримати лише через вакцинацію.

Якщо я не зроблю щеплення і захворію, то точно помру?

Необовʼязково. Смерть від цих хвороб не завжди раптова, але може бути наслідком ускладнень.

Дифтерія передається повітряно-крапельним шляхом — при кашлі чи чханні, а також через одяг, посуд та спільні побутові речі. Тому вона поширюється швидко і загрожує невакцинованим особам.

Правець не передається від людини до людини, але ним можна заразитись, якщо у рану потрапить бруд, через поріз чи травму від будь-яких гострих предметів або навіть дерев’яної скалки.

Гепатит В зазвичай протікає без жодних очевидних ознак. У 40% хворих він призводить до фіброзу печінки, цирозу та раку. Хронічний гепатит може спричинити аутоімунні захворювання, які дуже важко діагностувати та лікувати. Заразитись ним можна через інфіковані рідини організму людини.

Кір — одне з найбільш заразних захворювань у світі. Його вірус передається повітряно-крапельним шляхом та може жити на поверхнях ще дві години після того, як хвора людина залишила приміщення. Хвороба з симптомами триває близько 4 тижнів та може призвести до серйозних ускладнень на зразок пневмонії та енцефаліту.

Де взяти вакцини?

Кожен має право на безкоштовну вакцину від правця та дифтерії у державній поліклініці — «АДП-М», яку виробляють в Індії. Щоб її отримати, варто просто звернутись до свого сімейного лікаря. У кабінеті щеплень поліклініки її зроблять безкоштовно.

Або можна купити в аптеці вакцину «Бустрікс» (виробник Бельгія) із додатковим кашлюковим компонентом та вколоти її. Важливо наперед домовитись з сімейним лікарем про ін’єкцію, бо не у всіх кабінетах щеплень погоджуються колоти вакцини, які пацієнти купують самотужки. В аптеці ціна «Бустріксу» коливається в межах 500 гривень. У приватній клініці вона обійдеться вам приблизно у 800 гривень.

Безкоштовних (державних) вакцин від гепатиту В для дорослих немає. Таке щеплення можна зробити у приватній клініці вакциною «Енджерикс». Разом з попереднім оглядом терапевта це коштуватиме близько 800 гривень. Або ж можна купити вакцину в аптеці та вакцинуватись у державній поліклініці, попередньо домовившись з лікарем.

Вакцина проти кору є компонентом комбінованої трикомпонентної вакцини КПК (для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи). Зараз в Україні для щеплень КПК використовують бельгійську вакцину «Пріорикс». Її ціна в аптеках — близько 300 гривень.

Вакцини від кору безкоштовні для дітей і дорослих із груп ризику: медиків, освітян, студентів, військових. Решта охочих можуть придбати її в аптеці і зробити щеплення у свого лікаря.

Платна вакцина краща, ніж безкоштовна?

І в державних, і у приватних клініках використовують вакцини, виробництво яких сертифіковане за стандартами GMP (Good Manufacturing Practice — правила та норми, які відповідають міжнародним стандартам фармацевтичного виробництва). Його обов’язково вимагають під час державних закупівель. Тому «АДП-М» у державній поліклініці й «Бустрікс» у приватній — однаково якісні та безпечні.

Хто контролює вакцинацію дорослих?

Про те, що потрібно повторно ввести вакцину, повинен попередити сімейний лікар, але краще слідкувати за графіком щеплень самостійно. Згідно з національним календарем профілактичних щеплень, кожен громадянин України у 16 років має отримати останню, шосту дозу вакцини від правця та дифтерії. Після цього кожні 10 років (тобто з 26 років) треба робити ревакцинацію.

Ще одне обов’язкове щеплення — від гепатиту В. Першу дозу вводять у першу добу життя дитини. Але міжнародна практика вакцинації від гепатиту, яку рекомендує ВООЗ, почалась в Україні лише 15 років тому. Тому майже усі українці, що народилися до 2003 року, цього щеплення не отримали.

Скільки потрібно ввести доз кожної вакцини?

Для гарантованого захисту від дифтерії та правця, дорослих вакцинують «АДП-М» або «Бустріксом» у 16 років. Потім щеплення треба повторювати кожні 10 років. Якщо ж у 16 років вакцину не вводили, то потрібно зробити одне щеплення найближчим часом. Якщо інформації про вакцинацію в дитинстві немає, то варто здати аналіз крові на антитіла до дифтерії. Якщо їх недостатньо, то вам, скоріше за все, порадять ввести вакцину двічі. Потім щеплення теж доведеться робити раз на 10 років.

Від гепатиту В дорослим достатньо ввести одну дозу. Зверніть увагу, куди саме колотимуть вакцину: в жодному разі це не може бути сідниця. Через підшкірну клітковину та жир голка з ін’єкцією може не досягти потрібної глибини м’яза, а тому щеплення не подіє.

То чи варто мені вакцинуватись від кору?

Якщо за життя ви жодного разу не робили щеплення від кору, то слід зробити хоча б одне. Для кращого захисту варто ввести дві дози з інтервалом, щонайменше, місяць.

Якщо у вас є одне щеплення від кору (а багато українців не мають другої дози), то потрібно якомога скоріше ввести ще одну. Та якщо у медичній карті є інформація про два щеплення чи ви перехворіли на кір, то нічого робити не треба.

Дякуємо

Готувати матеріал допомагала лікар загальної практики Людмила Звір

Автор:
Марія Цигилик

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter — ми виправимо