«Шкільне» перемирʼя на Донбасі і помилування росіян: підсумки тристоронньої зустрічі в Мінську

Автор:
Олена Мельник
Дата:
«Шкільне» перемирʼя на Донбасі і помилування росіян: підсумки тристоронньої зустрічі в Мінську

facebook.com

Учасники тристоронньої контактної групи (ТКГ) під час зустрічі в Мінську домовилися про чергове припинення вогню на Донбасі. Про це повідомила прес-секретар другого президента України, представника країни в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер на своїй сторінці у Facebook.

Перемир’я у зв’язку з початком нового навчального року почне діяти з півночі 29 серпня.

«Задля моніторингу сторони також зобовʼязуються забезпечити надійний та безпечний доступ СММ ОБСЄ по всій території України, відповідно до її мандату. Поки що ситуація із безпекою на Донбасі не зазнала істотних змін», — написала вона.

Оліфер зазначила, що впродовж «хлібного перемирʼя», яке тривало з 1 липня до 20 серпня 2018 року, українська сторона зафіксувала майже півтори тисячі обстрілів з боку бойовиків ОРДЛО. За її даними, окупанти відкривали вогонь з забороненої Мінським угодами зброї — РСЗВ «Град», танків, артилерії та мінометів. Є жертви серед військових та цивільних, а місія ОБСЄ зафіксувала обстріли дев’яти населених пунктів.

Київ запропонував помилувати двох громадян Росії, які мають проблеми зі здоровʼям‚ в обмін на українських військових, котрих більше трьох років незаконно утримують на Донбасі. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила представник України в ТКГ в Мінську, нардеп Ірина Геращенко.

«Українська сторона вважає однаковим пріоритетом важливість звільнення політвʼязнів Кремля в РФ і заручників на окупованих Кремлем територіях Донбасу. Й рішення щодо звільнення й політвʼязнів і заручників приймає виключно Кремль, насьогодні саме РФ і їх маріонетки блокують звільнення заручників і всі здорові ініціативи та спроби вирішити це питання», — зазначила Геращенко.

Починаючи з другої половини 2015 року Тристороння контактна група регулярно збирається в Мінську. Офіційні учасники переговорів від України з питань звільнення заручників — Ірина Геращенко і кум президента Росії Віктор Медведчук.

На одній з останніх зустрічей представники «ДНР»/«ЛНР» відмовилися спілкуватися с Іриною Геращенко з питань обміну полонених, наполягаючи на розмові виключно з Віктором Медведчуком.

Крім того, Росія відмовилася від переговорів по обміну полоненими після того, як Україна запропонувала передати РФ 36 громадян в обмін на українських політвʼязнів.