Uber запропонує клієнтам пересісти на велосипеди та скутери

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Uber запропонує клієнтам пересісти на велосипеди та скутери

reuters.com

Компанія Uber планує змінити свою довгострокову стратегію розвитку, запропонувавши клієнтам користуватися не тільки автомобілями, але й електричними самокатами та велосипедами для коротких поїздок містом.

Про це повідомив головний виконавчий директор компанії Дара Хосровшахі в інтервʼю The Financial Times. За його словами, такі види транспорту більше підходять для поїздок в межах міста.

«Верх неефективності — це коли в годину пік шматок металу, який важить тонну, везе одну людину за 10 кварталів. Ми можемо сформувати поведінку (людей) таким чином, щоб наші користувачі тільки вигравали. Плюс це виграш для міста», — сказав Хосровшахі.

Він також зазначив, що в короткостроковій перспективі це може означати збитки для компанії, але в довгостроковій принесе лідерство в цій сфері.

За словами Хосровшахі, клієнтам компанії буде дешевше і зручніше взяти велосипед або скутер в одному з численних вуличних пунктів прокату, щоб проїхати незначну відстань в годину пік. А в деяких випадках додаток Uber підкаже скористатися міським громадським транспортом, якщо саме такий варіант буде оптимальним.

Хосровшахі визнав, що Uber отримує менше грошей з велосипедної поїздки, ніж з такої ж на авто. Однак він вважає, що таким чином користувачі будуть частіше звертатися до компанії для тривалих поїздок, а водії Uber зможуть відчути, що пробки стали менше.

При цьому маршрути водіїв, які співпрацюють з Uber, в середньому стануть довшими, тобто вони більше зароблятимуть на таких поїздках. Крім того, Uber розраховує значно розширити свою клієнтську базу, навіть якщо це загрожує компанії тимчасовим зниженням прибутків. Своїм основним конкурентом компанія вважає автовласників.

Uber вперше додав електричні байки до свого додатку в лютому, а в квітні за 200 мільйонів доларів придбав компанію Jump, яка надає послуги байкшерінга — спільного прокату велосипедів в місті. Електровелосипеди цієї компанії доступні у восьми містах США, включаючи Нью-Йорк і Вашингтон, а незабаром сервіс мають запустити в Берліні.

Крім того, Uber уклав контракт з компанією Lime, яка надає у прокат електроскутери, і лондонською Masabi — розробником універсальних програм для безконтактних платежів на різних видах громадського транспорту.

У Києві сервіс замовлення таксі Uber офіційно запрацював 30 червня 2016 року. У серпні в столиці відкрився прокат велосипедів від компанії Nextbike. Відтепер орендувати байк в Києві можна на 33 велостанціях, розташованих у найбільш зручних місцях.