Лебедєв: Україна не вийшла з СНД, але закрила своє представництво

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Лебедєв: Україна не вийшла з СНД, але закрила своє представництво

facebook.com

У серпні в Мінську закрилося представництво України при статутних органах Співдружності Незалежних Держав. Про це заявив голова Виконавчого комітету СНД Сергій Лебедєв, передає Інтерфакс.

За його словами, організація продовжує контактувати з країною через посольство України в Республіці Білорусь.

«Там виділений спеціальний співробітник», — пояснив Лебедєв і зазначив, що Україну запросять на засідання ради голів урядів СНД, яке пройде в Астані (Казахстан) 2 листопада.

«Україна не вийшла зі складу Співдружності, вона де-юре залишається державою-учасником, тому ми всі документи їй направляємо та запрошення», — заявив Лебедєв.

Що таке СНД

Співдружність Незалежних Держав (СНД) — регіональна міжнародна організація, в яку входять деякі пострадянські країни. СНД був заснований у 1991 році як господарський, політичний та економічний союз Білорусі, Росії та України. Пізніше до організації приєдналися ще вісім колишніх радянських республік: Азербайджан, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан, Туркменістан та Узбекистан. В 1993 році до СНД вступила Грузія, проте в 2009 році ця країна вийшла з організації. Також СНД залишив Туркменістан.

Україна — де-юре не член співдружності

У січні 1993 року Україна не підписала Статут СНД, тому де-юре не є державою-членом співдружності, але має статус держави-засновника і держави-учасника СНД. Починаючи з квітня 2014 року співпраця України в рамках СНД зведена до мінімуму. Україна вийшла з низки багатосторонніх угод в рамках СНД та припинила членство у багатьох органах галузевого співробітництва.

У травні 2018 року президент Петро Порошенко підписав указ про остаточне припинення участі України в роботі статутних органів СНД.