Росія у вересні проведе наймасштабніші військові навчання з часів СРСР. Що про них відомо?

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Росія у вересні проведе наймасштабніші військові навчання з часів СРСР. Що про них відомо?

mil.ru

З 11 по 15 вересня Росія проведе військові навчання «Схід-2018», які стануть наймасштабнішими за останні 37 років.

Що буде на навчаннях?

Навчання пройдуть на всіх полігонах Східного і Центрального військових округів Росії: від Саратовської області на заході до Далекого Сходу. У них будут задіяні 300 тисяч військових, 36 тисяч одиниць військової техніки, тисяча літаків, вертольотів і безпілотників, Північний і Тихоокеанський флоти РФ.

У навчаннях візьмуть участь китайські військові та техніка: 3 тисячі службовців, 900 одиниць бронетехніки і близько трьох десятків літаків і вертольотів з Китаю; а також делегація з Монголії.

Навіщо Росії ці навчання?

За словами міністра оборони РФ Сергія Шойгу, під час «Сходу-2018» проведуть навчання із забезпечення військ, а також відпрацюють вивід органів військового управління в вихідні райони. За словами китайських командирів, навчання дозволять поліпшити спільне реагування країн на різні загрози нацбезпеці.

«Здатність країни захищатися в нинішній міжнародній обстановці, яка часто агресивна і недружелюбна по відношенню до нашої країни, робить навчання виправданими», — заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

Шойгу порівняв «Схід-2018» з навчаннями «Захід-81», які проходили поблизу кордону з Польщею. Захід сприйняв їх як демонстрацію сили і готовності Радянського Союзу до великої наступальної операції.

Як відреагували інші держави на плани Росії?

Виконувач обовʼязків офіційного представника НАТО Ділан Уайт вважає, що навчання схожі на відпрацювання дій в умовах повномасштабного конфлікту.

Оскільки «Схід-2018» пройде за межами регіону ОБСЄ, який простягається до Уралу, Росія не була зобовʼязана повідомляти про навчання або запрошувати спостерігачів. Однак військових аташе країн НАТО все ж таки запросили спостерігати за маневрами.

Японію занепокоїло те, що в навчаннях задіяний Китай. Офіційний представник МЗС Японії заявив, що Токіо звернув увагу на зрушення в російсько-китайському військовому співробітництві.

США поки не відреагували на плани Росії.