На острові Лідо стартує 75 Венеціанський кінофестиваль. Фільм Лозниці про репресії покажуть поза конкурсом

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
На острові Лідо стартує 75 Венеціанський кінофестиваль. Фільм Лозниці про репресії покажуть поза конкурсом

Getty Images / «Бабель»

У середу, 29 серпня, в Італії на острові Лідо розпочинається найстаріший міжнародний кінофестиваль — Венеціанський.

75-й Венеціанський кінофестиваль триватиме до 8 вересня. У конкурсній програмі демонструватимуть 21 фільм. За Золотого лева будуть змагатися брати Коен з серіалом для Netflix, Йоргос Лантімос, Альфонс Куарон, Лука Гуаданьїно, Пол Грінграсс.

Getty Images

Перед офіційним відкриттям глядачам покажуть кінокартину 1920-х років — «Голем, як він прийшов у світ». Вона знята за легендою про глиняного Голема, якого оживили маги-кабалісти. А розпочнеться фестиваль показом байопика «Людина на Місяці» Демʼєна Шазелла. Це фільм про місію НАСА і космонавта Ніла Армстронга, якого зіграв Райан Гослінг.

А що ж Україна?

В цьому році у Венеції покажуть новий фільм українського режисера Сергія Лозниці — «Процес». Картина проходить поза конкурсною програмою фестивалю і заявлена як представник Нідерландів. Чорно-біла стрічка зібрана з хронік перших публічних судових процесів, розпочатих Йосипом Сталіним у 1930-ті.

Мова йде про справу Промпартії — судового процесу 1930 року, на якому за сфабрикованими матеріалами більше двох тисяч осіб засудили за «шкідництво в різних галузях промисловості та на транспорті».

Матеріал, який представлять глядачеві, — справжні зйомки того часу. «Ми можемо чути голоси, відчувати інтонації. Звук зберігся в сильно зашумленому стані, ми його чистили і збирали по крупицях з негативу, з «лаванди», з позитиву. Звукорежисер створив атмосферу залу, щоб це все звучало і дихало. Від мене в картині немає жодних коментарів, крім останніх титрів про долі героїв фільму», — розповів Лозниця в інтервʼю «Медузі».

Журі Венеціанського кінофестивалю в цьому році очолив мексиканський режисер Гільєрмо Дель Торо. Разом з ним судити картини будуть актриса Наомі Уоттс, актор і режисер Крістоф Вальц, режисер і актор Тайка Вайтити, режисер і сценарист Паоло Дженовезе; режисер, сценарист і продюсер Малгожата Шумовська та інші.