У німецькому Хемніці радикали проводять масштабні акції проти мігрантів. Десятеро затримані за зіги

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
У німецькому Хемніці радикали проводять масштабні акції проти мігрантів. Десятеро затримані за зіги

Getty Images

Влада Німеччини почала судовий розгляд проти 10 осіб за використання нацистських гасл та привітань під час проведення екстремістських акцій протесту в східнонімецькому місті Хемніц. Про це повідомила поліція в Twitter.

За даними влади, в акції брали участь близько 5000 праворадикальних екстремістів з усієї країни, ще 1000 радикалів лівого спрямування зібралися біля памʼятника Карлу Марксу і пройшли через центр Хемніца, пишуть німецькі ЗМІ. Акція крайніх правих радикалів була ініційована групою Pro Chemnitz. Приводом стало вбивство 35-річного громадянина Німеччини у вихідні. По цій справі вже затримано двоє — громадяни Сирії та Іраку.

Акції «правих» і «лівих» радикалів у німецькому місті Хемніц почалися ще в неділю, пише Die Zeit. У понеділок молоді люди в масках, капюшонах і хустках, що закривали обличчя, скандували нацистські гасла і зігували. Пізніше вони почали закидати поліцію і опонентів петардами, камінням, пляшками та іншими предметами. Поліцейським у відповідь довелося застосувати водомети.

zeit.de

У протестах, в яких взяли участь відомі неонацисти і регіональні екстремістські праві лідери, постраждали близько двох десятків осіб. Поліція намагалася запобігти зіткненням між демонстрантами і нападам на журналістів.

«Я глибоко засмучений цим вбивством. Занепокоєння населення зрозуміле», — сказав міністр внутрішніх справ Хорст Зеехофер у своїй заяві у вівторок. Він також запропонував федеральну підтримку місцевим поліцейським силам. «Але я хочу чітко заявити, що в данних обставинах це може призвести до ще більшого насильства або зіткнень», — додав він.

Група Pro Chemnitz заявила, що проведе ще одну акцію в четвер і залучить пожертви прихильників для фінансування протестів, що тривають. «Уряд повинен прямо почути від нас, що подібне не може продовжуватися. 20 000 чужинців в Хемніці — це забагато!» — йдеться в повідомленні групи в Twitter.

Міністр-президент Саксонії Майкл Кречмер заявив, що влада буде діяти швидко, щоб визначити хід подій і притягнути до відповідальності винних. Він також зазначив, що в регіоні «немає місця екстремізму» і попередив про роль «фейкових новин» в боротьбі з насильством.