Українським претендентом на премію «Оскар» став фільм Сергія Лозниці «Донбас». Про що він?

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Українським претендентом на премію «Оскар» став фільм Сергія Лозниці «Донбас». Про що він?

oscars.org

Український Оскарівський комітет висунув на здобуття премії Американської кіноакадемії у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою» повнометражну ігрову картину «Донбас» режисера Сергія Лозниці. Таке рішення комітет оприлюднив сьогодні, 29 серпня, пише «Детектор медіа».

Фільм складається з 13 переплетених сюжетів, які демонструють різні сфери життя на окупованих територіях, та розповідає про людей, які живуть у зоні збройного конфлікту на сході України.

Фільм «Донбас» Сергія Лозниці створювався спільно з представниками Німеччини, України, Нідерландів, Франції та Румунії. Українським продюсером виступив Денис Іванов та кінокомпанія «Артхаус Трафік», яка є дистрибʼютором стрічки.

Зйомки епізодів фільму розпочалися на околицях Кривого Рогу у лютому 2018 року. У стрічці знялися такі відомі українські та російські актори, як Тамара Яценко, Олеся Жураковська, Георгій Делієв, Борис Каморзін.

Світова премʼєра фільму відбулася у рамках програми «Особливий погляд» Каннського міжнародного кінофестивалю, де Сергій Лозниця отримав нагороду за найкращу режисуру. Українська премʼєра «Донбасу» — на Одеському міжнародному кінофестивалі.

Також фільм був представлений на міжнародних кінофестивалях у Карлових Варах, Мюнхені, Мельбурні та Єрусалимі. В український прокат стрічка вийде 18 жовтня 2018 року.

Цього року у відборі на «Оскар» брали участь шість стрічок: «Брама» Володимира Тихого, «Вулкан» Романа Бондарчука, «Донбас» Сергія Лозниці, «Кіборги» Ахтема Сеїтаблаєва, «Коли падають дерева» Марисі Нікітюк, «Міф» Леоніда Кантера та Івана Яснія. Прийом заявок тривав з 1 по 15 серпня.

В цьому році на Венеціанському кінофестивалі покажуть новий фільм українського режисера Сергія Лозниці «Процес» про репресії.