Суд закрив справу по спробі втекти з України проти екіпажу судна «Норд». Але з країни їх не випустять

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Суд закрив справу по спробі втекти з України проти екіпажу судна «Норд». Але з країни їх не випустять

facebook.com

Соломʼянський районний суд Києва закрив справу проти екіпажу кримського риболовецького судна «Норд». Моряків хотіли притягнути до адміністративної відповідальності за спробу незаконно виїхати з України, повідомив в Facebook Максим Могильницький, керівник адвокатського обʼєднання «Могильницький та партнери», яке представляє інтереси рибалок.

У чому звинувачували рибалок?

У тому, що вони намагалися незаконно перетнути кордон України. 19 квітня члени екіпажу «Норду» спробували вилетіти з аеропорту «Жуляни» до Білорусі. Вони намагалися перетнути кордон як громадяни Росії. Але оскільки російські паспорти вони отримували в Криму після його анексії Росією, Україна їх не визнає. Влада вважає моряків громадянами України. Тому за російськими паспортами їх з країни випускати відмовляються. Але двом членам екіпажу вдалося виїхати, показавши документи, видані в консульстві Росії в Харкові. Інших зупинили прикордонники. Після цього проти екіпажу судна порушили адмінсправу за спробу незаконно перетнути кордон.

Що вирішив суд?

Прикордонникам не вдалося довести в суді, що екіпаж «Норду» намагався незаконно перетнути кордон. «Від прикордонників було потрібно тільки обґрунтувати суть правопорушення рибалок і надати докази наявності у них українського громадянства. Але матеріал після «доопрацювання» повертався до суду в первозданному вигляді», — написав Могильницький.

Поки суд розглядав справу, закінчився термін давності для притягнення екіпажу «Норду» до адміністративної відповідальності. Тому суд справу закрив.

Раніше Дергачівський районний суд Харківської області з цієї ж причини закрив справу проти моряків за спробу виїхати з України через прикордонний пункт «Гоптівка» Харківської області.

Що зараз відбувається з моряками?

Вони живуть в посольстві Росії в Києві. Могильницький розповів «Бабелю», що зараз у моряків на руках паспорти, видані в консульстві РФ у Києві, а не в Криму.

«І саме ці паспорти були предʼявлені на кордоні та прикордонниками вилучені. Потім суд визнав це вилучення незаконним, і прикордонники повернули паспорти моряків. Причина, з якої прикордонники не випускають моряків за межі України, — це відсутність українського паспорта», — стверджує адвокат.

За його словами, за капітаном судна Володимиром Горбенком стежать правоохоронці. «Оперативні співробітники СБУ, прикордонної служби та поліції здійснюють негласне спостереження за всіма його переміщеннями, чинячи психологічний тиск», — каже Могильницький

Проти Горбенка відкрито кримінальну справу за порушення порядку вʼїзду і виїзду з окупованої території та за незаконний лов риби. «Нас як захисників досі не повідомили про закінчення розслідування і не предʼявили матеріали кримінального провадження для ознайомлення», — сказав адвокат. Він запевнив, що до закінчення розгляду справи капітан Україну не покине.

Судно «Норд» під прапором Росії затримали в Азовському морі 25 березня. На ньому знаходилося десять моряків. У квітні Приморський райсуд Маріуполя Донецької області оштрафував їх за незаконний перетин кордону. Капітану судна Володимиру Горбенку висунули звинувачення по кримінальних справах про порушення порядку вʼїзду і виїзду з окупованої території і незаконну ловлю риби.

Росія хоче обміняти екіпаж «Норду» на пʼятьох українців з риболовецького судна ЯМК-0041, яких в Росії звинувачують у незаконному вилові риби.