Ryanair відкриває рейси з Києва до Берліна: що треба знати, щоб долетіти, і що робити в місті на вихідних

Автор:
Олександра Власюк
Дата:
Ryanair відкриває рейси з Києва до Берліна: що треба знати, щоб долетіти, і що робити в місті на вихідних

Артем Марков / «Бабель»

Лоукост-перевізник Ryanair запускає рейси з Києва до Берліна 3 вересня. Літати планують чотири рази на тиждень: щопонеділка, щосереди, щоп’ятниці та щонеділі. Німеччина стала восьмою країною, куди можна добратись з Києва літаками Ryanair. Крім того, лоукостер здійснює рейси до аеропортів Британії, Швеції, Іспанії, Словаччини, Литви, Мальти та шести міст Польщі. Зі Львова є рейси до польських Кракова та Варшави, до Лондона та двох німецьких міст — Меммінгема та Дюссельдорфа.

Ryanair — лоукостер і часто влаштовує розпродажі, під час яких вартість квитків падає до декількох євро. Ближче до дати вильоту ціни зростають. Наприклад, квиток на перший вересневий рейс коштує 140 євро.

Як купити квиток?

На сайті ryanair.com введіть напрямок та дату перельоту, які вас цікавлять, та натисніть кнопку Let`s Go! для пошуку. Оберіть дату перельоту та тариф і натисніть Continue. Далі оберіть та замовте (якщо потрібно) додаткові платні послуги: реєстрований багаж, вибір місця та страховку — і натисніть Check Out. Потім потрібно зареєструватись або увійти у раніше створений профіль. Далі введіть ім’я та прізвище пасажира (як вони написані у закордонному паспорті), напишіть решту необхідних даних та оплатіть квитки.

З України квитки вигідніше купувати в євро. Але незалежно від валюти картки, з якої ви їх оплачуєте, конвертацію варто доручити вашому банку, а не Ryanair. Коли відкриється поле оплати, натисніть на Click here for more information та поставте галочку у потрібній графі, щоб відмовитись від автоматичної конвертації. Валюта біля напису Total to pay має бути та ж сама, що й під час пошуку квитків.

Після заповнення даних натисніть Pay now. Оплата триватиме близько хвилини. Якщо вона успішна — ви побачите сторінку з номером бронювання, який треба занотувати. За кілька хвилин після цього вам на пошту має прийти лист-підтвердження. Без нього бронювання недійсне.

Як пройти онлайн-реєстрацію?

У Ryanair, як і у більшості лоукостерів, реєстрація на рейс у аеропорті платна і коштує 55 євро. Щоб її уникнути, потрібно зареєструватись самотужки через інтернет. Для цього потрібно ввести паспортні дані пасажира та роздрукувати посадковий талон.

Платну онлайн-реєстрацію можна пройти за 60 днів до вильоту. Вона дозволяє обрати місце в літаку. Безкоштовно зареєструватись на рейс можна за 2 дні до вильоту, але в такому разі ви отримаєте випадкове місце у салоні.

Щоб зареєструватись, знайдіть на головній сторінці сайту вкладку Check-in та ідентифікуйте бронювання. Далі натисніть вкладку Check-in Now! та зареєструйте пасажирів. Правило про безкоштовне випадкове місце не працює, якщо ви подорожуєте з дитиною. В такій ситуації доведеться обрати місце та оплатити цю послугу.

Далі роздрукуйте посадкові талони або збережіть їх, щоб надрукувати пізніше.

Скільки багажу я можу взяти з собою і скільки це коштує?

До 1 листопада в ціну квитка входить безкоштовне перевезення двох одиниць ручної поклажі (одна сумка не більша 55х40х20 сантиметрів, друга не більша 35х20х20 сантиметрів). Раніше, якщо ви не придбали послугу пріоритетної посадки (вартість — від 6 євро), більшу сумку зазвичай треба було здавати у багаж, але безкоштовно. З 1 листопада це стане можливим лише для пасажирів, які придбали цю послугу. Усі решта можуть взяти на борт лише одну сумку розміром до 40х20х25 сантиметрів.

Докупити ще один предмет реєстрованого багажу можна буде на стійці реєстрації за 8 євро.

Перед поїздкою ретельно виміряйте розмір багажу. Якщо він перевищить норму, то вам, ймовірно, доведеться заплатити штраф 50 євро перед посадкою в літак. Але рюкзаки перевіряють менш прискіпливо. В аеропорту біля стійок реєстрації Ryanair стоять спеціальні гнізда для перевірки розміру ручної поклажі.

Все готово, завтра летіти. Мені треба знати щось ще?

Приїздіть в аеропорт за дві години до відльоту — це потрібно тому, що лише черга на проходження контролю може зайняти півгодини. Для подорожі у Берлін visa check не потрібен — для країн Шенгенської зони Ryanair скасував його у 2017 році.

Як повернути гроші, якщо я передумав летіти?

Ніяк. У Ryanair немає тарифу, який би дозволив відмінити бронювання. Можна лише змінити маршрут або дату виліту. За це доведеться доплатити від 30 до 90 євро, залежно від рейсу та сезону.

Платити доведеться не лише задля зміни рейсу, а й для того, щоб внести будь-які корективи у бронювання. Виправити помилку безкоштовно можна лише протягом 24 годин з моменту оформлення квитка. Пізніше заміна коштуватиме 110 євро онлайн та 160 євро в аеропорту.

Що робити у Берліні на вихідних: суб’єктивний гід «Бабеля»

Поснідайте на найближчій Wochenmärkte (ярмарці вихідного дня). Там можна купити фермерські сири, випічку, овочі, мʼясні делікатеси, мед — все, що завгодно. Також на ринку вас нагодують цікавою готовою їжею з місцевих продуктів за приємною ціною. Наприклад, можете відвідати ринок на Kollwitzplatz або на Herrfurthplatz. Обидва відкриваються в суботу близько 10-ї ранку.

Першу половину дня варто провести на блошиному ринку. Щоб знайти найближчий, просто гугліть fleamarkets Berlin і знайдіть ось такий або схожий список. Але уважно перевіряйте дні й час роботи. У неділю обовʼязково йдіть в Mauerpark, а ще краще — обійдіть місцевий блошиний ринок. Все найцікавіше відбувається в парку поруч (він більше схожий на добре обжитий пустир). Циркові артисти, караоке, барабанщики з Нової Зеландії, людина, що грає на відрах чи прасках, — нормальне таке берлінське безумство. Найприємніші блошині ринки — на Arkonaplatz (тільки у неділю) і на Fehrbelliner Platz (усі вихідні).

Проїдьтеся на велосипеді берлінськими парками. Велоінфраструктура в Берліні розкішна — це найкращий транспорт для прогулянки. Візьміть в оренду помаранчево-чорний велосипед від MoBike, який можна потім залишити де завгодно. Якщо хочете обрати маршрут на цілий день, то можете почати поїздку з Тиргартена та Бранденбурзьких воріт. Однак краще почати неспішну велопрогулянку від Park am Gleisdreick — дива сучасного паркобудування та свідчення остаточної перемоги місцевих урбаністів над автомобілістами та забудовниками. Далі їдьте через пафосний Victoriapark — з величезним штучним водоспадом та монументом часів прусської перемоги над франко-наполеонівськими загарбниками. Потім — у недіючий та перетворений в публічний парк аеропорт Темпльхоф, а далі у великий парк Hesenheide поруч. З собою варто взяти підстилку, а по дорозі заїжджати в магазини за їжею й напоями. Однак можна зупинятися по дорозі в харчевнях зі східними або африканськими стравами. Наприклад, поряд c Темпльхофом є ​​харчевня Sahara Imbiss (Wildenbruchstraße 85) зі смачною та дешевою суданською їжею (просіть у них побільше арахісового соусу!).

З’їжте щось шкідливе, але смачне і запийте пивом з найближчого нічного магазину — в Берліні їх називають späti («шпеті»). Радимо два ідеальних місця: перехрестя біля станції метро Eberswalder Straße, де прямо під естакадою є кіоск з каррівурст Konnopkeʼs Imbiss і ще зо два десятки фаст-фудів, та точки біля метро Mehringdamm, де вас налякає черга в кіоск Mustafaʼs Gemüse Kebab. Щоб не стояти у ній, з’їжте піцу або азіатську їжу в Curry 36 — кафе на зразок «діра в стіні» прямісінько біля виходу з метро.

Сходити в бар і в клуб. Проблема нічного життя в Берліні — воно починається дуже пізно. Це не дуже зручно, якщо в поїздці ви хочете трохи відпочити. Щоб почати веселощі раніше і не платити 15—20 євро за вхід, йдіть в клуб Paloma Bar. Він розташований біля метро в центрі району Кройцберг. Поруч є багато альтернативних варіантів, якщо вам не сподобається музика всередині. Вхід коштує 5—7 євро, клуб відкривається о 23:00. До того можна випити в Ora Bar неподалік.