Патріархи Московський Кирило і Константинопольський Варфоломій зустрічаються у Стамбулі. Ця зустріч може визначити майбутнє УПЦ

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Патріархи Московський Кирило і Константинопольський Варфоломій зустрічаються у Стамбулі. Ця зустріч може визначити майбутнє УПЦ

romfea.gr

В Стамбулі проходить зустріч Московського патріарха Кирила з Константинопольським патріархом Варфоломієм. Вони мають обговорити автокефалію Української православної церкви передає «Громадське».

Про зустріч

Кирила перед резиденцією Константинопольського патріарха зустріли 30 українців у вишиванках, вони влаштували цю акцію на підтримку автокефалії Української православної церкви.

Офіційно і Російська православна і Константинопольска церкви заявили, що патріархи будуть обговорювати «двосторонні питання, що представляють інтерес», не розкриваючи подробиць. За неофіційною інформацією, однією з центральних тем їх перемовин має стати автокефалія Української православної церкви.

На початку зустрічі Кирило і Варфоломій говорили про необхідність діалогу, але в той самий час згадували і політику. «Ми віримо в діалог, бо навіть політичні лідери намагаються вирішити проблеми своїх країн через діалог, і тим більше ми маємо використовувати цей інструмент», — сказав Варфоломій.

У відповідь Кирило зазначив, що духовний діалог має відрізнятися від політичного: «В політичному діалозі кожен захищає інтереси своєї країни, але діалог всередині церкви відрізняється — він духовний. Хоча ми представляємо кожен свою церкву, в нас є місія від Бога — зберегти єдність церкви».

hromadske.ua

Про супутні події

Напередодні зустрічі грецьке видання Romfea оприлюднило частини листа патріарха Сербської православної церкви Іринея до Варфоломія з закликом не приймати рішення про автокефалію УПЦ самостійно. Він вважає, що виключно РПЦ має канонічне і історичне право на церковну організацію в Україні. Тому він застеріг Варфоломія від втручання в українські церковні питання і, одночасно, в македонські та чорногорські.

Говорячи про Україну, Сербський патріарх називає «дуже ризикованою з катастрофічними і, можливо, навіть зі смертельними наслідками» для православʼя можливу «реабілітацію розкольників», маючи на увазі патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета.

З 1 по 3 вересня у Стамбулі відбудеться загальне зібрання єпископату Константинопольської патріархії. Очікується, що на ньому обговорять питання про створення Єдиної помісної української церкви. Але засідання Синоду КПЦ перенесли з вересня на жовтень. Саме після засідання цього органу КПЦ може прийняти рішення надати УПЦ Томос про автокефалію.

РПЦ, в свою чергу, всіляко намагається переконати інші церкви, що лише вона має право вирішувати питання автокефалії, автономії або іншої зміни статусу УПЦ.

Про очікування України

Навесні президент Петро Порошенко, Верховна Рада, УПЦ (КП), УАПЦ і частина єпископів УПЦ (МП) звернулися до Варфоломія з проханням надати автокефалію Українській православній церкві. Після цього від кожної великої зустрічі представників Константинопольського патріархату та міжнародних зустрічей представників православних церков в Україні очікують новин щодо надання Томосу про автокефалію.

Томос — це церковний документ, який має засвідчити, що православна церква в Україні є незалежною від інших церков і має рівні з ними права. Наразі українські церкви або залежні від інших, як УПЦ (МП) від РПЦ, або не визнані іншими, як УАПЦ і УПЦ (КП).

Константинопольський патріархат прийняв українське звернення до розгляду. Варфоломій заявляв, що КПЦ «взяла на себе ініціативу відновити єдність православних віруючих України з кінцевою метою дарувати українській церкві автокефалію». Але досі точаться дискусії, чи наважиться ця церква самостійно приймати рішення про автокефалію УПЦ, чи спробує отримати підтримку інших церков в цьому питанні.