«Монтаж йде, взяли, голову підставили». Чим займається екс-заступник голови МВС Сергій Чеботар після корупційного скандалу. Інтервʼю «Бабеля»

Автор:
Марія Жартовська
Дата:
«Монтаж йде, взяли, голову підставили». Чим займається екс-заступник голови МВС Сергій Чеботар після корупційного скандалу. Інтервʼю «Бабеля»

Олександр Чекменьов

У січні 2016 року в YouTube зʼявився запис, де двоє людей домовляються про постачання рюкзаків у МВС. Судячи з діалогу, в обхід тендерної процедури. Журналісти програми «Схеми» упізнали на відео керівника апарату МВС Сергія Чеботаря і сина міністра, Олександра Авакова. Сергій Чеботар заявив, що відео змонтували. Після того як народні депутати зареєстрували закон про звільнення голови МВС, Чеботар подав у відставку. Відтоді він пережив операцію, його затримувало НАБУ і відпустив суд. Кореспондент «Бабеля» Марія Жартовська розпитала його про корупцію в міністерстві і про «справу рюкзаків».

У чому зараз полягає ваша робота?

На запрошення міністра приходжу, ділюся досвідом. Обговорюємо реформу міністерства. З 1996 по 2001 рік я працював у Польщі, коли там реформували силові структури. Ефективніше за грузинську модель, яку [ми] взяли за основу. Польща [знаходиться] в Європі і за кількістю населення така сама, як Україна.

Арсен Аваков вас звільнив, але ви залишаєтеся його радником. Навіщо ви потрібні міністру?

Він мене не звільнив, я сам попросив мене звільнити. Щоб [не казали], що я заважаю розслідуванню. Досвід, який я маю, не купиш. Я читав лекції у варшавських університетах, був у Європі, США. Знаю, які можуть бути прорахунки. Знаю дипломатичну роботу. Спілкуюся з міністрами і віце-премʼєрами Польщі, Сполучених Штатів, Греції, Бельгії та Німеччини.

Скільки років ви працювали у МВС?

Два роки. До цього я працював в Адміністрації президента і займався дипломатичною роботою. При президенті Вікторі Ющенку, а потім при премʼєрі Юлії Тимошенко я був заступником міністра Кабінету міністрів.

Медіа писали, що ви берете гроші за призначення людей на посади у МВС.

Це була цілеспрямована кампанія [проти мене]. Якщо я брав [гроші], то скажіть у кого. Таке [в міністерстві] робили раніше. Як можна брати [гроші] за призначення, коли йде війна?

А коли не йде, можна?

Йде війна, як можна брати з людини за призначення. Як він працюватиме? Коли я сюди прийшов, сказав: дізнаюся — всіх знищу. Негайно звільню! При мені звільнили до 20 тисяч негідників. Ми їх повиганяли за корупцію, кришування наркотиків, негласні прослуховування, і тепер вони працюють у НАБУ. Там працює майже половина тих, кого я повиганяв. Я ж пропрацював у Європі, я європейська людина, і вони мене нічим не могли купити. У мене немає будинків великих. Прийшли до мене на дачу...

Коли побили журналістів? (У квітні 2015 року біля будинку Чеботаря в селі Лісники напали на знімальну групу телеканалу ZIK.)

Це був не мій будинок, все сфальсифіковано. Я живу [в будинку площею] сім на вісім [квадратних метрів], він перейшов від батька дружини. А це все фальсифікують, показують будинок і ворота.

І кому ж це було вигідно?

Була така структура — ЄДАПС. Вони відмивали в міністерстві мінімум мільярд гривень. Мінімум мільярд гривень відмивав ЄДАПС. І до цього були залучені [люди] і в міністерстві, і в парламенті, і в Кабміні. Я прийшов сюди і сказав, що ми припинимо цей ЄДАПС. Ті, хто годувалися від цього мільярда, всі переполошилися. Почалися замовлення у ЗМІ, бо мене нічим не могли купити. Пропонували і гроші, і все на світі.

Хто пропонував?

[Голова ЄДАПС і колишній народний депутат фракції «Партії регіонів»] Василь Грицак.

У якому статусі ви проходите у «справі рюкзаків»?

Мене взяли [під варту в 2015 році] як підозрюваного, але вони чому зробили по НАБУ — це цілковита провокація. Це був фейк. Я не відповідав за логістику, але як керівник апарату контролював це питання; це тисячі найменувань [товарів]. Коли прибрали схеми ЄДАПС, вони замовляли проти мене [компромат], і це викидалося по всіх сайтах.

І відео з вашого кабінету теж?

У 2015 році мене отруїли і ледь врятували, тому що у мене пішли ракові пухлини, я три місяці лежав у комі. Це фейк, який спеціально зробили. І він вийшов через півтора року.

Я написав заяву до Генпрокуратури, щоб розібралися, але вони не розглядали. Я написав ... в тому числі по ЄДАПС. Наш аудит, створений нами в 2014-му, виявив розкрадання до мільярда. Ми передали двадцять справ до НАБУ, минуло чотири роки, і хоч одна справа розглянута?

Ваша справа НАБУ цікава.

Я вам скажу! Це політичне замовлення! Вони це все зробили, щоб зірвати візит [Арсена Авакова] до США. Там планували зустріч з ФБР. Їм було невигідно, щоб це відбулося. Це було політичне замовлення.

Чиє? Посольства США, за вашою логікою?

Ні. [Замовили] тут, у цьому колі. Боялися, що міністр у США буде говорити, як відбувається трансформація правоохоронних структур, в тому числі НАБУ. Сьогодні немає ніякої трансформації ніде, крім міністерства внутрішніх справ. Вона рухається, але важко. Ми повинні були 12 листопада летіти до США, а 7 листопада вони висувають підозру. НАБУ не могло оголосити підозру проти сина, потрібна була державна фігура. Вони беруть, мене туди засовують.

Припустімо, відео сфабрикували. Але для цього потрібен початковий матеріал. Про що ви розмовляли з сином міністра у себе в кабінеті?

Ні про що ми з ним не розмовляли! Цього не було! Це підтасовка йде!

Ви хочете сказати, що це актори?

Звичайно! Монтаж йде, взяли, голову підставили. Один факт скажу, який є. Календар там праворуч, білий. Чого раптом календар білий, якщо там чорні цифри? Календар не може бути білим, там же не було дати! Якщо ви бачите їх, то телевізор добре чутно, а мене не дуже. І там мат за матом йде. Я інтелігентна людина, я ніколи не лаявся. Вони там спеціально переривають — наче мат, і потім дають субтитри, що я говорю.

Потрібен був я, щоб дискредитувати його сина. От і все. На цьому тендері було 50 найменувань, рюкзаків закуповувалося три тисячі. Ми розмовляли в листопаді, [на відео] показують, що я говорю [про] сто рюкзаків. Ні в листопаді, ні в грудні, ні в січні, ні в лютому, ні ста рюкзаків, жодного рюкзака не було куплено.

І де решта [відео]? Я проводив секретні розмови, я ж мав спеціальні допуски щодо озброєння, закупівель, у кого купувати. Це ж таємно. Куди батальйони переміщаються, кому які озброєння дати в зону АТО. Де це все? Я тоді написав до ГПУ, щоб розслідували, ці ж розмови можна продати.

Ви були знайомі з сином міністра?

Звісно, я його бачив двічі, але в кабінеті він у мене ніколи не був. Боротися з корупцією не дуже просто. Мене коли отруїли, за ніч розʼїло весь шлунок. Все це коштувало мільярд на рік мінімально.