Моїй дитині не видали підручники до початку навчального року. Що робити?

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Моїй дитині не видали підручники до початку навчального року. Що робити?

Артем Марков / «Бабель»

Новий навчальний рік в Україні стартує із впровадження масштабної освітньої реформи. Першокласники навчатимуться за новими стандартами та програмами. Ряд нових підручників для різних класів не встигнуть надрукувати і доставити до шкіл до 1 вересня. Пояснюємо, про які саме підручники йдеться, скільки триватиме затримка, де знайти альтернативу та чи варто взагалі купувати навчальні матеріали за власний кошт.

Які підручники не встигли надрукувати?

На засіданні уряду 29 серпня очільниця Міносвіти Лілія Гриневич повідомила про затримку термінів друку і доставки до шкіл підручників з інформатики та історії України для 5 класу та з біології і хімії для 10 класу. А понад чотириста тисяч українських першокласників розпочнуть навчання за новими державними стандартами взагалі без підручників.

Серед причин зриву термінів Гриневич назвала блокування закупівель видавництвами через судові позови, обмежені поліграфічні потужності України, погану процедуру експертизи підручників. Також вона додала, що Інститут модернізації змісту освіти, відповідальний за експертизу підручників та їхню закупівлю, буде реорганізований. Це передбачає звільнення всіх співробітників установи та проведення повторних конкурсів на посади.

Що робити і скільки чекати?

Терміни друку і доставки кожної лінійки підручників у школи посуваються на місяць-півтора. Протягом цього часу п’ятикласникам та десятикласникам радять користуватись електронними версіями підручників, розміщеними на сайті міністерства.

У перших класах підручники, за словами глави Міносвіти, з’являться у жовтні, а до цього часу за новою програмою має тривати адаптаційний період, який не передбачає використання підручників.

«Я закликаю вчителів не просити батьків докуповувати підручники, не просити їх купувати друковані зошити. Перший місяць вам вони будуть не потрібні», — каже очільниця відомства.

Міністерство освіти і науки України

Завчасна поява підручників для 1 класів була більш важливою для вчителів, аби встигнути попередньо із ними ознайомитись. Тому Міносвіти розробило «надзвичайно докладні матеріали для вчителів, з детальним потижневим описом, де є навчальні цілі на тиждень, а також розписані активності, вправи та завдання». Їх також розміщено на сайті міністерства у рубриці «Навчальні матеріали та методичні рекомендації для роботи з першокласниками в адаптаційний період».

Чи потрібно купувати підручники?

Відповідь Міносвіти категорична — забезпечує підручниками та посібниками як учнів, так і вчителів держава. Ані вчитель, ані адміністрація школи не можуть змушувати батьків витрачати на це власні гроші.

«Будь-які форми тиску на батьків щодо сплати ними будь-яких коштів чи їх примушування до придбання робочих зошитів, підручників, посібників, хрестоматій, телевізорів, комп’ютерної техніки… є неприпустимими», — йдеться у листі міністерства, який було адресовано керівникам навчальних закладів на початку серпня.

«Жодним чином не купуйте підручники. Якщо першого вересня ви не отримаєте повний комплект, не купуйте. Держава профінансувала цього року закупівлю підручників для 1, 5, 10 класів. Також 1-го вересня у безкоштовному доступі будуть електронні копії підручників на сайті Інституту модернізації змісту освіти», — зауважує радниця Міністра освіти та науки, співзасновниця громадських організацій Оксана Макаренко.