У Мʼянмі двох журналістів Reuters засудили до семи років вʼязниці. Вони писали про те, як влада країни переслідує народність рогінджа

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
У Мʼянмі двох журналістів Reuters засудили до семи років вʼязниці. Вони писали про те, як влада країни переслідує народність рогінджа

wikipedia.org

Суд у Мʼянмі засудив двох журналістів агентства Reuters до семи років вʼязниці за те, що вони незаконно отримали доступ до секретних державних документів, пише Reuters.

Журналісти Ва Лон і Кʼя З Оо висвітлювали події, повʼязані з переслідуванням і вбивством в Мʼянмі представників народності рогінджа. Їх затримали в грудні 2017 року. У них знайшли «секретні урядові документи», які стосувалися дій сил безпеки країни в штаті Ракхайн, де проживають рогінджа.

На суді журналісти заявили, що документи їм передали в ресторані співробітники поліції, після чого відразу ж їх затримали. Свідок з числа поліцейських підтвердив, що все було організованотаким чином, щоб перешкодити журналістам висвітлювати тему пригнічення рогінджа.

«Сьогодні сумний день для Мʼянми, засуджених журналістів і преси по всьому світу», — сказав головний редактор Reuters Стівен Адлер, додавши, що агентство буде звертатися по допомогу до міжнародного співтовариства.

Представник зовнішньополітичної служби Європейського Союзу Майя Косьянчич закликала владу Мʼянми негайно звільнити журналістів. «Їх вироки і тюремне увʼязнення... слугують для залякування інших журналістів, які будуть боятися кримінального переслідування і невиправданого арешту за те, що вони просто виконують свою роботу», — підкреслила вона.

Вирок засудили посли США і країн ЄС у Мʼянмі, а також міжнародні правозахисні організації.

Зіткнення між буддистами і мусульманами рохінджа в Мʼянмі тривають кілька років. З 2016 року у конфлікті відкрито бере участь армія Мʼянми. За цей час через переслідування загинули понад 400 рогінджа, майже мільйон представників цієї народності втекли з країни. Організація Обʼєднаних Націй звинуватила владу Мʼянми в геноциді.