Генпрокуратура отримала доступ до телефонних розмов журналіста у справі про можливе розголошення держтаємниці головою НАБУ Артемом Ситником

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Генпрокуратура отримала доступ до телефонних розмов журналіста у справі про можливе розголошення держтаємниці головою НАБУ Артемом Ситником

realist.online

Печерський районний суд Києва дозволив Генеральній прокуратурі отримати доступ до телефонних розмов одного з журналістів — свідка у справі про можливе розголошення державної таємниці даних досудового розслідування директором Національного антикорупційного бюро Артемом Ситником. Про це йдеться в матеріалах суду.

Суд задовольнив клопотання ГПУ і дозволив тимчасовий доступ до вхідних та вихідних дзвінків, які здійснював журналіст за період з 19 липня 2016 року по 16 листопада 2017 року, включаючи час, тривалість кожного зʼєднання, номери абонентів, з якими журналіст говорив, відправлення та отримання текстових та інших повідомлень (SMS, MMS).

За деякими даними, мова йде про журналіста, автора та ведучої програми «Схеми» (проект «Радіо Свободи») Наталію Седлецьку, яка проходить у даній справі як свідок.

Журналіст повідомила «Бабелю», що дізналася про це зі ЗМІ. «Дізналася зі ЗМІ, які побачили рішення в судовому реєстрі. Я просто в шоці, тому що це півтора роки телефонних даних», — сказала Седлецька.

Навесні цього року журналісти програми «Схеми» зняли, як директор НАБУ Артем Ситник відвідував будинок в Козині, в якому живе президент Петро Порошенко. Зустріч відбулася пізно ввечері 26 квітня. В цей же час біля воріт резиденції були зафіксовані машини, якими користується народний депутат Олександр Грановський.

Директор НАБУ підтвердив, що був вдома у президента, за його словами, зустріч стосувалася питання антикорупційного суду. Він вважає, що ця зустріч не була таємницею. У той же час директор НАБУ стверджує, що в той вечір розмовляв тільки з президентом у форматі тет-а-тет, а з Грановським, якого називають «куратором» президента в судах і прокуратурі, не бачився і не спілкувався.

Як відомо, Генпрокуратура готує повідомлення про підозру Ситнику в розголошенні матеріалів досудового розслідування без дозволу прокурора, розкритті державної таємниці та попередженні про проведення обшуків. Підозра може базуватися на матеріалах розголошення Ситником особистої інформації цивільної дружини колишнього військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика Ірини Німець.

15 листопада 2017 року народний депутат від «Народного фронту», член колегії Міністерства внутрішніх справ Антон Геращенко звернув увагу членів антикорупційного комітету Верховної Ради на опублікований в мережі аудіозапис, на якому людина з голосом, схожим на голос Ситника, нібито на зустрічі з журналістами зачитує їм матеріали прослушки дружини Кулика, якого НАБУ підозрювало в незаконному збагаченні.

17 листопада прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган повідомила, що ГПУ відкрила кримінальне провадження щодо Ситника за заявою нардепа від «Народного фронту» Олени Масорін і цивільної дружини Кулика Ірини Німець.