«Тітушки» на Євромайдані: спільник Крисіна отримав три роки і скоро вийде

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Тітушки» на Євромайдані: спільник Крисіна отримав три роки і скоро вийде

argument.ua

Один з фігурантів справи про побиття, викрадення і тортури учасників Евромайдана, Сергій Чемес пішов на угоду зі слідством, тому його засудили до 3 років і трьох місяців вʼязниці, пише «Громадське».

Йому зарахують термін, який він відбув в ізоляторі тимчасового утримання. Також на нього поширюється «закон Савченко», згідно якого один день попереднього увʼязнення зараховується за два при обчисленні тюремного терміну.

Всього в ІТТ Чемес перебував 1,5 року, а значить вже за три місяці він вийде на свободу.

Прокуратура вимагала для нього 10 років увʼязнення. Однак Чемес відразу після затримання активно співпрацював зі слідством і давав свідчення на інших фігурантів цієї справи.

Крім того, він визнав свою провину за всіма статтями, які йому інкримінують. Суд також врахував відсутність у Чемеса судимостей і наявність трьох малолітніх дітей. Угода зобовʼязує його і далі співпрацювати зі слідством.

Чемес працював в охоронній компанії головного фігуранта цієї справи — Юрія Крисіна. Саме Чемес, за даними слідства, затримав 19 лютого 2014 року журналіста Вʼячеслава Веремія, якого пізніше вбили «тітушки» разом з Крисіним.

Під час Євромайдана Чемес керував «тітушками» за відсутності Крисіна. За свою «роботу» в січні 2014 отримав 15 тисяч доларів.

Під час судового процесу Чемес заявляв про погрози з боку Крисіна, тому давав свідчення в режимі відеозвʼязку з ІТТ.

Крисіна звинувачують в підбурюванні і пособництві у скоєнні злочину; незаконному позбавленні волі, викраденні людини; катуванні; хуліганстві; незаконному перешкоджанні масовим демонстраціям.

У грудні 2017 року його визнали винним у вбивстві Веремія і засудили до 4 років вʼязниці умовно. Але в червні 2018 року Апеляційний суд Києва скасував вирок і призначив покарання у вигляді 5 років тюремного увʼязнення.

Засідання по справі Крисіна відбудеться 12 вересня. Якщо його провина буде доведена, загальний строк покарання збільшиться до 10 років.