У Криму російські силовики затримують активістів та обшукують їх будинки

Автор:
Олена Мельник
Дата:
У Криму російські силовики затримують активістів та обшукують їх будинки

facebook.com

Сьогодні вранці в анексованому Криму російські силовики почали затримувати місцевих активістів та проводити обшуки їх будинків. Про це повідомила організація «Кримська солідарність» на сторінці у Facebook.

Кого затримали

Російські спецслужби прийшли з обшуками в будинки активістів у місті Старий Крим.

«Біля будинку затримано батька Герая Куламетова — Зекія Куламетова, а також його сестру Ріану Куламетову, яка вела прямий ефір з місця події. Їх завели до будинку, де відбувався обшук. Тривають слідчі дії в помешканні Абдулли Якубова — бізнесмена, мецената багатьох свят, шанованої людини, багатодітного батька», — йдеться в повідомленні.

Також сьогодні вранці в селищі Камʼянка Сімферопольського району російські силовики прийшли з обшуком до будинку активіста Марлена Мустафаєва. За даними «Кримської солідарності», його було ініційовано ФСБ. Уранці на вулиці поставили автозак, який загогородив вхід у двір Мустафаєва. У будинку в цей момент перебувала його дочка, якій немає і двох років, а також літня хвора теща.

Причини своїх дій співробітники спецслужби не назвали. Проте, за словами дружини активіста, шукали зброю. Було вилучено документи й телефони.

О 9:30 Марлена Мустафаєва затримали силовики й відвезли на автозаці.

Також зазначено, що Марлену Мустафаєву інкримінують частину 2 статті 282 Кримінального кодексу Росії — розпалювання ненависті або ворожнечі. Його привезли в російське «Головне управління МВС в Республіці Крим».

Обшуки ФСБ чинить не вперше

Російські силовики вже обшукували оселю Мустафаєва 21 лютого 2017 року, після чого активіста затримали на 10 діб. Його звинувачували в розміщенні забороненої публікації в соцмережах у липні 2014 року.

Тоді ж російські спецслужби затримали ще десять осіб, які прийшли підтримати активіста до його будинку.

«Кримська солідарність» підкреслює, що, починаючи з 17 вересня минулого року, Мустафаєва періодично викликали в російський Слідчий комітет Київського району Сімферополя для надання свідчень.

Його адвокат Маммет Мамбетов назвав це способом тиску на активістів і вказав на те, що дослідча перевірка не може тривати більше одного місяця без вагомих на те підстав.

За останній місяць російські спецслужби не перше відвідують будинки активістів, які мешкають в анексованому Криму. На початку вересня активістка Українського культурного центру Ольга Павленко виїхала з півострова на материкову частину України — після обшуків, які 29 серпня вчинили співробітники ФСБ в її оселі в Сімферополі. Жінку та членів її сімʼї російські правоохоронці запідозрили у звʼязках з «Правим сектором».