Луценко: Генпрокуратура взялася за Азарова. Його підозрюють у запуску схеми привласнення скрапленого газу на 2 млрд грн

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Луценко: Генпрокуратура взялася за Азарова. Його підозрюють у запуску схеми привласнення скрапленого газу на 2 млрд грн

ria.ru

Генеральна прокуратура отримала дозвіл на спеціальне досудове розслідування дій колишнього прем’єр-міністра Миколи Азарова, якого підозрюють у запуску схеми привласнення скрапленого газу на суму близько 2,2 мільярда гривень. Про це повідомив генпрокурор Юрій Луценко.

«Отримали вчора дозвіл на спеціальне досудове розслідування щодо М. Азарова, який підозрюється у заволодінні в співучасті з іншими учасниками злочинної організації В. Януковича скрапленим газом загальною вартістю близько 2,2 мільярда гривень», — написав він у Facebook.

Луценко зауважив, що саме Азаров провів рішення, яке «відкрило шлях безконтрольному шахрайству Курченка і компанії». Він також додав, що найближчим часом заплановано ознайомлення сторони захисту з матеріалами провадження та подання їх до суду.

У січні 2018 року Генпрокуратура повідомила Азарову про підозру в незаконному привласненні особливо великих обсягів скрапленого газу, видобутого ПАТ «Укргазвидобування» та ПАТ «Укрнафта». Це завдало державі збитків на 2,2 млрд грн.

Девʼятого серпня ГПУ та СБУ затримали екс-заступника голови правління державної компанії «Укргазвидобування» Олексія Тамразова за підозрою в хабарі прокурору на 200 тисяч доларів — за сприяння у знятті арешту з газу, що є власністю бізнесмена Сергія Курченка.

Десятого серпня Печерський районний суд Києва заарештував Тамразова на два місяці з альтернативою застави в 3 мільйони гривень. Уже через три дні його було звільнено з СІЗО після внесення відповідної суми.

Двадцять першого серпня Тамразова повторно затримали правоохоронці з підозрою в привласненні близько 5 мільярдів гривень під час продажу скрапленого газу в 2014 році.

У цій справі Печерський районний суд Києва визначив для підозрюваного утримання під вартою з можливістю виходу під заставу в 20,4 мільйона гривень. Двадцять восьмого серпня гроші внесли «небайдужі друзі».