«У горлі пече, нічим дихати, все іржавіє, кудись відвозять дітей». Що розповідають люди, які постраждали від витоку отруйного газу на «Титані»

Автор:
Євген Спірін
Дата:
«У горлі пече, нічим дихати, все іржавіє, кудись відвозять дітей». Що розповідають люди, які постраждали від витоку отруйного газу на «Титані»

Sergei Malgavko \ TASS via Getty Images

На сході анексованого Криму, на заводі «Титан» стався витік невідомої речовини. Ось вже більше 10 днів жителі навколишніх селищ потерпають від токсичного повітря і кислотної роси. З окупованого Армянська евакуюють дітей, прикордонники на пункті пропуску «Чаплинка» скаржаться на проблеми зі здоровʼям, а у жителів сіл Херсонської області іржавіють автомобілі і на шкірі висипи. Україна вже поінформувала ООН про хімічний викид, а на адміністративному кордоні взяли проби грунту і повітря. «Титан» зупинений, але масштаби і ступінь небезпеки витоку поки невідомі. Розповідаємо історії трьох людей, які живуть і працюють поруч із заводом.

Оксана Токарєва, Армянськ, анексований Крим

Першого вересня, коли всі діти йдуть у школу, у нас в Армянську про це й мови не було. У дитини вже піднялася температура, було погано. Ми відвезли її в інше місто. Але через добу довелося повертатися. Підйом о 5 ранку, таксі, автобус, довга поїздка додому. Бігом закинувши дитину і речі додому, біжу в лікарню. Симптоми всім зрозумілі: температура, печіння у горлі, очах і по тілу, блювота — явне отруєння кислотою. Але ставлять ГРЗ.

Отримую дзвінок: приїхав Аксьонов (голова окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов — Ред.), море телеканалів, зйомка, термінові збори прямо зараз. Кидаю все, біжу. Як і інші жителі, хто дізнався про це. На місці крики, пояснення, жінки з маленькими дітьми плачуть й кричать з розпачу, чоловіки галасують, літні люди, інваліди. Всі хочуть дізнатися, що трапилося і коли це закінчиться. Пропонують евакуювати дітей.

Я бачила різне в житті, але з екологічною катастрофою і евакуацією зіткнулася вперше. Нам сказали, що забирають всіх дітей міста, школярів — буквально через 2 години. Зовсім малюки їдуть з мамами, школярі — з вчителями. Всі кажуть: «Ви, головне, не бійтеся, показники в нормі, це просто оздоровча поїздка». Дорослі залишаються в місті.

Евакуація дітей з окупованого Армянська.

Vk/live_arm

Мчу додому, щоб встигнути зібрати дитину і на автобус о 14:00. Пакую речі на 2 тижні, сама останній раз їла вчора. І думаю: як же вони там, з одним учителем? У дитини істерика. Плаче, кричить: «Я тут помру, разом із вами». Приїжджаємо на місце. Евакуацію відклали на годину. Голодні, але їсти нічого не можемо, тільки пʼємо заспокійливі. Нарешті приїхали автобуси. Багато автобусів. Всіх вантажать за списками, в багажне відділення воду — паками для кожного класу. Після завантаження автобуси колоною їдуть, спереду і ззаду супроводжує поліція.

Хтось посміхається, хтось плаче, махають у вікна батькам, у багатьох взагалі не було поруч батьків — вони в цей час були на роботі, і діти збиралися на евакуацію самі. Куди їх везуть — ніхто не знає. Не сказали, в яке місто, в який табір. Вже ввечері подзвонила дочка. Їх привезли в Євпаторію, в санаторій «Дружба». Більше сказати нічого. Тепер перед очима — сльози дітей, які їдуть.

Автомобіль миє вулиці содовим розчином.

Vk/live_arm

Іван Шевцов, прикордонний пункт пропуску «Чаплинка»

Я вчора приїхав, тому що приїхали журналісти. Як начальник прес-служби я їх повинен супроводжувати. Стан здоровʼя військовослужбовців державної прикордонної служби зараз нормальний. Жоден з прикордонників не звертався в лікарні і не дзвонив по допомогу. Але практично всі, і я в тому числі, відчувають неприємний запах у повітрі, дере горло і відчуття кислоти в роті. Ми скоротили зміни і не ставимо жінок на пости, вони всі по підрозділах.

Скільки зараз прикордонників на посту — сказати не можу. Зараз загрози їх життю та здоровʼю немає. У кожного з них є індивідуальні засоби захисту, якщо знадобиться, вони будуть їх надягати. Зараз такої необхідності немає. Такі засоби — від зброї масового ураження, хімічної та бактеріологічної — завжди є в кожного військовослужбовця. Це протигаз та плащ, панчохи, спеціальні рукавички.

Відбір проби на пропускному пункті.

Facebook / Владислав Мангер

Я знаю, що в найближчих населених пунктах — Преображенці, Каланчаку і Чаплинці — працюють лікарі від медичних установ, які проводять обстеження місцевих жителів. Але які його результати, я не знаю. Добре, що вітер не дме на материк, тому ні пилу, ні масел не відчувається. Збільшення пасажиропотоку з того боку немає. Люди як їздили, так і їздять.

Ганна Чечіль, Червоні Чабани, Херсонська область

У нашому селищі майже те ж саме, що і в Армянську. Завод зовсім близько. Почалося через пару днів після Криму. У нас і раніше пахло сіркою в повітрі, але щоб так! Все іржавіє за одну ніч, нічого залишити на вулиці не можна. Тим, у кого машини без гаражів, взагалі туго. Дихати теж важко. Ми третього вересня вийшли з дитиною на прогулянку. Хмари як раз понесло в нашу сторону. В носоглотці пече — жах.

Одразу побігли додому, задихаючись. На ранок у дитини зʼявилася червона висипка. В лікарні сказали, що аналізи в нормі і це не алергічна реакція. Але взагалі всім, у кого висипи, кажуть, що все нормально. Можна не виходити на вулицю, звичайно, але мені тепер що, з дитиною в льосі сидіти?

Порожні двори Армянська.

Vk/live_arm

Сильно постраждала природа: фрукти, дерева — все осипається. У людей псується майно, у кого залізні вхідні двері — поржавіли. Паркани металеві почали іржавіти, в сусідів всіх пече в носі, незрозумілий кашель. А після сьогоднішньої ночі у дитини знову висип. Вранці температура піднялася до 38,5. В селище приїжджали лікарі, оглядали людей пару годин, але потім поїхали. Нам сказали, що зуби у дитини ріжуться.

Я тут з народження живу, завжди погано було з повітрям, але такого не памʼятаю. Головне — щоб вітру звідти не було, інакше всьому кінець.