ГПУ отримала доступ до телефонних розмов ще однієї журналістки

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
ГПУ отримала доступ до телефонних розмов ще однієї журналістки

Facebook / Кристина Бердинских

Журналістка Христина Бердинських повідомила у Facebook, що суд надав Генеральній прокуратурі доступ до даних з її телефону.

Бердинських дізналася про це від речника генпрокурора Лариси Сарган. Суд дозволив ГПУ перевірити інформацію в телефоні журналістки за останні півтора року.

Христина Бердинських є співробітником інтернет-видання «Новое время» і відома своїми журналістськими розслідуваннями.

27 серпня Печерський районний суд Києва дозволив Генпрокуратурі отримати доступ до телефонних викликів журналістки програми «Схеми» Наталії Седлецької.

ГПУ отримала доступ в рамках кримінальної справи проти директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника. Він підозрюється в розголошуванні даних слідства на підставі опублікованої в інтернеті розмови. У ній людина, чий голос схожий на голос Ситника, розповідає деталі прослуховування по справі екс-прокурора Костянтина Кулика.

Європейський союз вже розкритикував такі дії судів. Офіційний представник ЄС Майя Косьянчіч заявила, що жодне рішення суду не повинно порушувати основні свободи ЗМІ та міжнародні журналістські стандарти.

Посольство США в своєму твіттері переймається тим, що таке рішення суду може несприятливо впливати на свободу преси і зусилля по боротьбі з корупцією в Україні.

Пізніше в Генеральній прокуратурі повідомили, що, окрім Седлецької і Бердинських, отримано доступ до даних з телефону третьої людини. Вона не є журналістом, але теж була присутня при розмові з Ситником.