НБУ підвищив облікову ставку до 18%. Чому це важливо

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
НБУ підвищив облікову ставку до 18%. Чому це важливо

Wikipedia

Національний банк підвищив облікову ставку на 0,5 відсоткових пунктів — до 18%. Це повинно підняти ставки банків за кредитами й депозитами, а також стримати інфляцію.

Що таке облікова ставка?

Це процентна ставка, за якою НБУ надає кредити комерційним банкам. Чим вища облікова ставка Нацбанку, тим вищі ставки за кредитами й більша прибутковість депозитів у комерційних банків. Це основний інструмент, який використовує НБУ для регулювання інфляції.

Навіщо Нацбанк підвищує її?

Вважається, що коли у банків високі ставки за кредитами та депозитами, люди схильні відкладати гроші на депозити в національній валюті, а не купувати на них товари. Падає попит на іноземну валюту, що повинно уповільнити або навіть припинити зростання курсу нацвалюти, знизити вартість імпорту, а отже і її вплив на інфляцію.

І це допомагає?

НБУ підвищує ставку вже четвертий раз у цьому році. У січні вона зросла з 14,5 до 16%, у березні — до 17%, у липні — до 17,5%. У травні річна інфляція справді почала знижуватися. Якщо в квітні вона становила 13,1%, то в травні — 11,7%, у червні — 9,9%, у липні — 8,9%. Останній показник відповідає прогнозам НБУ на 2018 рік.

Однак, враховуючи очікуване восени підвищення цін і тарифів, зокрема на газ, Нацбанк вирішив ще раз збільшити ставку, щоб попередити зростання інфляції.