Автокефалія для УПЦ: Константинопольський патріархат призначив своїх представників в Україні

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Автокефалія для УПЦ: Константинопольський патріархат призначив своїх представників в Україні

Nikos Manginas, Facebook / Ecumenical Patriarchate

Вселенський патріархат призначив своїми екзархами в Києві архієпископа Даниїла Памфілійського зі США та єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади, повідомляє прес-служба патріархату в Facebook.

Це зроблено в межах підготовки до надання автокефалії Православній церкві в Україні.

Архієпископ Даниїл Памфілійський (у миру – Володимир Зелінський) є правлячим єпископом Західної єпархії Української православної церкви в США, яка перебуває під юрисдикцією Вселенського патріархату. Єпископ Іларіон (у миру – Роман Рудик) — це архієрей Української православної церкви в Канаді, яка також під юрисдикцією Константинополя.

У Російській православній церкві пообіцяли не залишати це рішення без відповіді. «Призначення Константинопольським Патріархом своїх представників-єпископів в Україні — без узгодження з Патріархом Московським і всієї Русі та Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України — є ні що інше, як безпрецедентно грубе вторгнення на канонічну територію Московського Патріархату. Такі дії не можуть залишитися без відповіді», — написав у Telegram голова Синодального відділу зі взаємин Церкви з суспільством та ЗМІ Московського патріархату Володимир Легойда.

Другого вересня собор єпископів Константинопольської православної церкви підтвердив, що глава КПЦ має право надавати автокефалію без узгодження з іншими церквами. Перед цим відбулася зустріч Константинопольського патріарха Варфоломія з Московським патріархом Кирилом, під час якої обговорювали можливість надання Українській православній церкві автокефалії.

Під час відкриття Архієрейського собору, 1 вересня, Варфоломій виступив з промовою у формі історичного екскурсу про «численні приклади московського свавілля щодо Київської митрополії» і публічно заперечив, що юрисдикцію над Київською митрополією було надано Москві канонічним шляхом.

Найближче засідання Синоду КПЦ, на якому можуть підписати томос про надання українській церкві автокефалії, має відбутися 9—11 жовтня. Рішення щодо томосу визначає проста більшість голосів. Воно набуде чинності після підписання всіма членами Синоду.