ФСБ спіймала бойовика «Ісламської держави». Каже: він за завданням СБУ і «Правого сектора» готував замах на лідера «ДНР»

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
ФСБ спіймала бойовика «Ісламської держави». Каже: він за завданням СБУ і «Правого сектора» готував замах на лідера «ДНР»

Пресслужба президента росії

Федеральна Служба Безпеки (ФСБ) Росії заявила про затримання члена терористичної організації «Ісламська держава» (ІД), який начебто за завданням Служби безпеки України планував вбивство «одного з лідерів ДНР». Про це повідомляє Інтерфакс.

Затриманий — громадянин Росії Меджид Магомедов. Його спіймали 9 вересня на території Смоленської області. «[Він] за завданням Служби безпеки України та керівників «Правого сектора» планував вчинити вбивство одного з лідерів ополчення самопроголошеної Донецької народної республіки», — кажуть в ФСБ.

Російська сторона стверджує, що, за словами Магомедова, спецслужби України допомагають бойовикам ІД, надають їм фінансування, зброю і вибухівку для організації терористичних актів на території Росії, а також «для усунення лідерів ополчення самопроголошених Луганської та Донецької народних республік».

За даними ФСБ, на початку 2018 року Магомедов прибув до України, щоб вирішити питання щодо забезпечення ресурсами представників ІД на Північному Кавказі. «У ході подальшого спілкування з співробітниками українських спецслужб Магомедов отримав завдання ліквідувати командира одного з підрозділів збройних сил «ДНР», який проживає в Смоленській області», — повідомляє ФСБ.

У Магомедова вилучили саморобний вибуховий пристрій потужністю 1,5 кілограма у тротиловому еквіваленті, пістолет з глушником і боєприпаси до нього.

31 серпня після вибуху в кафе «Сепар» в центрі Донецька загинув глава «ДНР» Олександр Захарченко. Вибуховий пристрій було нібито закладено в лампу, торшер або люстру. Бомба спрацювала за допомогою дзвінка мобільного телефону.