У Росії будуть судити вбитого в Києві півтора року тому депутата Вороненкова

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Слідчий комітет РФ передав до суду справу проти вбитого в 2017 році екс-депутата Держдуми Дениса Вороненкова, пише ТАСС.

Вороненкова звинуватили в підробці даних реєстру юросіб і шахрайстві. За даними слідства, він разом зі спільниками у 2011 році вирішив незаконно продати будівлю компанії «ТОМА». Подавши до податкової підроблені документи, злочинці змогли вивести засновника компанії зі складу її учасників і призначити гендиректором підконтрольну собі людину.

Після цього екс-депутат Держдуми домовився про продаж будівлі російському підприємцю Віталію Качуру. Загальна площа приміщення — 1499,4 кв. м, ринкова вартість оцінюється в 127 мільйонів рублів. Сам Качур, за інформацією слідства, заплатив за будівлю у престижному районі Москви 20 мільйонів рублів і окремо Вороненкову — 1,2 мільйона доларів. Після цього екс-депутат втік від правоохоронних органів Росії.

Як зазначає видання, родичі Вороненкова виступили проти закриття справи. «Подальше кримінальне переслідування було обумовлено запереченнями близьких родичів загиблого проти припинення слідчими органами кримінальної справи через смерть обвинуваченого, що допускається російським законодавством», — пояснили агентству в Слідчому комітеті.

Хто такий Денис Вороненков?

Колишній депутат Державної думи Росії від Комуністичної партії РФ. Незважаючи на те, що в 2014 році він підтримав анексію Криму, через два роки Вороненков разом з дружиною Марією Максаковою переїхав до Києва і отримав громадянство України. 23 березня 2017 екс-депутата Держдуми застрелили на перехресті бульвару Шевченка і вулиці Пушкінської у Києві. Поховали Вороненкова на Звіринецькому кладовищі в столиці України.

Вбивство політика одразу назвали замовним. Вбивця колишнього депутата, Павло Паршов від отриманих ран у перестрілці з охоронцем Вороненкова помер в лікарні. У жовтні 2017 року генпрокурор Юрій Луценко заявив, що замовник вбивства політика — колишній цивільний чоловік Марії Максакової Володимир Тюрін.